Що допоможе запобігти онкозахворюванню: рекомендації лікаря Надії Жолудь


Міжнародний день людей, які подолали рак, відзначають у світі в першу неділю червня. Цей день започаткували для тих, хто переміг страшну недугу. 

Завідувачка відділення епіднагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань Краматорської районної філії ДУ «ОЦКПХ МОЗ» Надія Жолудь проінформувала про важливість профілактики онкозахворювань і надала практичні рекомендації.

Рак — це загальний термін для ідентифікації понад сотні хвороб, що можуть вражати будь-яку частину організму. Рак є однією з головних причин майже кожної шостої смерті у світі. З ним можуть стикатися літні люди, молодь і
діти.

Пацієнти, у яких діагностували рак на 1 стадії, можуть пройти терапію і вилікуватися.
Регулярні самоперевірки та скринінги для різних типів раку збільшують шанси на раннє виявлення
хвороби. Коли уникнути недуги не вдалося, відмова від шкідливих звичок підвищить ефективність
лікування і допоможе покращити самопочуття.

Факторами ризику захворювання на рак є: потрапляння в організм канцерогенів, вікові зміни в організмі, особливості обмінних процесів, імунної системи та спадковість, контакт із радіоактивними та канцерогенними речовинами, особливості клімату і національні традиції.

Для профілактики онкозахворювань:

— підтримуйте здорову вагу і будьте фізично активними 30 хвилин щодня;

— киньте курити, вживання тютюну  є головним фактором ризику появи раку: на нього
припадає майже 22% випадків смерті від онкологічних недуг у світі. Куріння пов’язане з
розвитком різних типів раку — легень, ротової порожнини, горла, гортані, підшлункової
залози, сечового міхура, шийки матки та нирок. Навіть якщо ви не курите самі, пасивний
вплив тютюнового диму може збільшити ризик виникнення раку легень;

— повноцінний збалансований раціон може знизити ризик захворювання: їжте багато
фруктів, овочів та інших харчових продуктів рослинного походження, таких як цільні зерна і
боби; виключіть із раціону рафінований цукор, трансжири, їжу із фастфуду; численні
дослідження демонструють, що жінки, які дотримуються середземноморської дієти з
додаванням оливкової олії та горіхів, можуть зменшити ризик раку молочної залози. Ця
дієта включає значну кількість рослинних продуктів, як-от фрукти й овочі, цільні зерна,
бобові та горіхи. Люди, які дотримуються середземноморської дієти, обирають здорові
жири — оливкову олію, масло і рибу замість червоного м’яса;

— вживайте алкоголь у помірних кількостях;

— уникайте прямого сонячного опромінювання вдень, особливо з 10:00 до 16:00 влітку, коли
сонячна радіація найсильніша; захистити голову допоможуть сонцезахисні окуляри та
крислатий капелюх; затуляйте відкриті ділянки тіла одягом, який покриває якомога більше
поверхні шкіри, при цьому обирайте яскраві або темні барви, які відбивають більше
ультрафіолетового випромінювання, ніж пастельні чи вибілені бавовняні; використовуйте
сонцезахисний крем широкого спектра;

— уникайте соляріїв — вони так само шкідливі, як і природні сонячні промені.

Уважне ставлення до власного здоров’я і зменшення факторів ризику істотно знижують імовірність захворювання на рак. Коли ж уникнути недуги не вдалося, відмова від шкідливих звичок підвищить ефективність лікування. Бажаю всім читачам здоров’я та гарного настрою!

Джерело

Новости Украины