Що готують на Водохреще: топ-3 рецепти традиційних страв на святковий стіл

Что готовят на Крещение: топ-3 рецепта традиционных блюд на праздничный стол

Останнім святом різдвяного циклу є Хрещення Господнє, яке християни східного обряду святкують 19 січня. Напередодні, 18 січня, відзначають Другий Святвечір або, як його ще називають, "Голодна кутя", коли вся родина збирається за столом, на якому мають бути голодна кутя та непарна кількість пісних страв. theLime підібрав для вас кілька простих рецептів для цього вечора.

Вареники з капустою

Інгредієнти для тіста: яйце (1 шт.), вода (1 склянка), борошно (на око), оливкова олія (2 ст. л.), сіль (щіпка).

Інгредієнти для начинки: квашена капуста (300 г), сушені гриби або свіжі печериці (50 г), сіль, перець, цибуля (1 шт.).

Приготування:

Сушені гриби залишаємо на ніч у воді, потім відварюємо 20 хвилин у підсоленій воді, відкидаємо на друшляк, потім нарізаємо. Також можна використовувати свіжі печериці – їх потрібно заздалегідь обсмажити.

Цибулю очищаємо від лушпиння, розігріваємо сковороду, обсмажуємо її, потім додаємо квашену капусту, нарізані гриби і тушкуємо 10-15 хвилин, солимо, перчимо. Поки начинка остигає, необхідно замісити тісто.

Змішуємо всі інгредієнти та замішуємо еластичне тісто, розкочуємо та склянкою вирізаємо кружечки. Викладаємо на кожен трохи начинки, зліплюємо.

Відварюємо вареники з капустою у підсоленій воді 5-7 хвилин. Подавати найкраще із підсмаженою цибулею.

Гречані млинці

Інгредієнти: зелена гречка (100 г), вода (400 г), олія виноградної кісточки або будь-яка інша рослинна олія (4 г), сіль (5 г).

Приготування:

Гречку перебираємо від сміття, заливаємо 200 г води. Залишаємо як мінімум на 4 години за кімнатної температури. Можна і набагато більше – до 12 години.

Через зазначений проміжок часу подрібнюємо її в блендері прямо з водою, в якій вона стояла. Потім доливаємо ще 200 г води, додаємо сіль, спеції та трохи рослинної олії, подрібнюємо ще раз.

Розігріваємо антипригарну сковороду з олією. Смажимо як звичайні млинці: спочатку чекаємо, поки тісто схопиться з одного боку, потім перевертаємо на інший.

Смажена риба у клярі

Інгредієнти: філе товстолоба (1 кг), кукурудзяне борошно (3 ст. л.), паприка (1 ч. л.), яйця (3 шт.), сіль, перець, мелений коріандр, сушений лимонний базилік, олія для смаження.

Приготування:

Філе риби нарізаємо на порційні шматочки, промиваємо у проточній воді. Викладаємо на паперові рушники. Потім солимо, перчимо, посипаємо коріандром і лимонним базиліком.

У першій мисці змішуємо борошно та паприку. В іншій – збиваємо яйця з невеликою кількістю солі.

Кожен шматочок риби обвалюємо спочатку у борошні, потім – у збитих яйцях.

Сковороду розігріваємо з олією. Обсмажуємо рибу в клярі на середньому вогні з усіх боків до золотистого кольору.

Готову рибу викладаємо на паперові рушники, щоб увібралася зайва олія.

https://apostrophe.ua/ua/article/lime/lifestyle/2023-01-17/chto-gotovyat-na-kreschenie-top-3-retsepta-traditsionnyih-blyud-na-prazdnichnyiy-stol/49940

 

 

Джерело

Новости Украины