Що почитати? Ольга Саліпа «Оля»

За інформацією: Суспільне Чернігів.

ФОТО: колаж Суспільне Чернігів

Цього разу докторка педагогічних наук, професорка кафедри української мови та літератури НУЧК імені Т.Г. Шевченка Ольга Лілік рекомендує для прочитання психологічний роман Ольги Саліпи "Оля".

Він є мистецькою біографією української письменниці й активної учасниці жіночого руху Ольги Юліанівни Кобилянської. У вузькому розумінні це роман про письменницю й жінку, у широкому – про жіноцтво кінця ХІХ – першої половини XX століття, яке "вже давно не заперто в хаті".

На цьому сюжетному тлі авторка актуалізує низку проблем – дружби й підлості, непотрібної жертовності, а також кохання, що руйнує життя, але живить талант. Значну увагу авторка приділяє стосункам Ольги Кобилянської й Осипа Маковея, який неабияк її підтримав як письменницю, проте зневажив як жінку. Дослідження цих взаємин ґрунтується на листуванні героїв, через яке постають їхні почуття і переживання.

Ольга Лілік. ФОТО: Фейсбук-сторінка Ольга Лілік

Окрім Ольги Кобилянської й Осипа Маковея, у романі ще кілька персоналій, відомих кожному українцю ще зі шкільної програми: Августа Кохановська, Наталя Кобринська, Іван Франко, Леся Українка, Василь Стефаник. Ольга Саліпа зображує їх як звичайних людей, зі своїми клопотами й проблемами, із прагненням стати щасливими.

Ця книга легка до прочитання, сюжет майстерно побудований, герої ретельно виписані, мова роману сповнена мудрих цитат, вишуканих метафор, дотепних порівнянь. Чимало уваги авторка приділила опису тогочасного побуту й сенсорних відчуттів, що посилює його атмосферність. Оскільки твір розрахований переважно на жіночу аудиторію, то для нього характерна безпосередня чуттєвість, а також емоційні й психологічні дисонанси, які дають змогу глибше усвідомити внутрішній світ героїні.

Роман Ольги Саліпи "Оля" не залишить вас байдужими, а після його прочитання у вас виникне бажання перечитати повісті й оповідання Ольги Кобилянської, а також біографії персоналій, зображених у романі.

Новости Украины