Часто в побуті ми зіштовхуємося з проблемами, які потребують від нас негайних та правильних дій. Наприклад, коли у домі з'являються різноманітні комахи, не слід затягувати з вирішенням цього питання, а краще за допомогою перевірених лайфхаків усунути проблему. Те саме стосується і зберігання деяких продуктів, зокрема рису. Варто знати, як позбутися шкідників, якщо вони вже з'явилися у крупі, або ж як уникнути їх появи.
- Чому з’являються шкідники?
При вологості вище 75% крупа перетворюється на грудочки та з’являється неприємний специфічний запах. Внаслідок цього можуть з часом завестися шкідники. Тому не можна допускати проникнення вологи всередину, оскільки підвищена вологість значно зменшить термін придатності продукту та створить сприятливі умови для розмноження шкідників та появи цвілі.
Оптимальна температура зберігання рису — 5-15°С, рівень вологості — не більше 65-70%. Не слід допускати прямого попадання сонячних променів, краще тримати крупу в темному місці.
- Як захистити крупу від сирості?
Для цього досвідчені експерти радять використовувати мішечок з сіллю. За їх словами, цей продукт захистить рис від зайвої вологості та запобіжить появі неприємного запаху.
- Як захистити крупу від жучків і молі?
Покладіть в зерна кілька зубків неочищеного часнику, жувальну гумку з м’ятним смаком, сушену цедру лимона/апельсина, гіркий стручковий перець або лавровий лист – за допомогою якогось із перерахованих продуктів вам вдасться мінімізувати появу шкідників.
- Як правильно зберігати рис?
Не бажано зберігати продукт у заводських упаковках, особливо, коли ви її вже відкрили. Натомість використовуйте для тривалого зберігання скляні, керамічні або пластикові ємності з герметичною кришкою.
Окрім того, для зберігання крупи також підходить і холодильник, і таке рішення матиме певні плюси:
- при низькій температурі ймовірність появи комах-шкідників максимально знижується;
- термін зберігання збільшується на кілька місяців;
- якщо в крупі завелися комахи, вони просто замерзнуть і не зможуть розмножуватися далі.
Що стосується зберігання в морозильній камері, то сухий рис можна зберігати там від 6 до 8 місяців. Крупу попередньо слід розфасувати в пластикові ємності з кришкою або зберігати у заводській закритій упаковці.
https://apostrophe.ua/ua/article/lime/understand/2022-11-22/chto-polojit-v-ris-chtobyi-ne-zavelis-juchki-i-ne-otsyirel/49103