Що таке качана каша – українська страва, яка вражає смаком і способом приготування

Что такое качана каша – украинское блюдо, которое поражает вкусом и способом приготовления

Дедалі більше господинь намагаються приготувати забуті або маловідомі страви української кухні. І якщо ви вже робили палюшки з картопляного пюре, цього разу здивуйте близьких качаною кашею. theLime вирішив докладніше розповісти про неї, а також поділитися простим рецептом її приготування.

Качана каша – страва з пшона, борошна та яєць. Назва походить від процесу приготування: пшоно для каші спочатку качають, трясуть або катають, щоб кожне зерно покрилося тістом. В результаті виходять кульки, які потім варять у бульйоні. Це автентична українська страва, яку готували у деяких регіонах України, зокрема, на Полтавщині на сімейні свята (весілля, хрестини) та на новосілля, коли зводили нові будинки.

Інгредієнти для качаної каші: пшоно, яйця, борошно.

Інгредієнти для бульйону: молодий домашній півень (800 г), цибуля (100 г), морква (1 шт.), перець горошком.

Знадобиться приблизно 350-400 г качаної каші.

Приготування:

Пшоно засипаємо порціями в широку миску або на дошку, поливаємо збитими яйцями, посипаємо борошном і починаємо трясти отриману суміш або катати.

Так продовжуємо робити доти, доки кожне зерно не буде покрите тістом і не стане розміром як соя (процес продовжуємо 2-3 години).

Потім крупу необхідно підсушити, виклавши тонким шаром на тканину. Процес цей досить складний, тому можна купити таку кашу, проте коштує вона досить дорого – 300 грн за 1 кг.

Щоб приготувати кашу, потрібно спочатку зварити м'ясний бульйон. Для цього знадобиться молодий домашній півень, курка чи інше м'ясо.

Викладаємо у велику каструлю частини півня, очищену цибулю (цілу), моркву, сіль та спеції за смаком, заливаємо все водою. Коли вона закипить, періодично знімаємо піну. Варимо до готовності м'яса приблизно 1,5-2 години.

Виймаємо з бульйону м'ясо, цибулю та моркву, якщо є – лавровий лист, за бажанням м'ясний бульйон також можна процідити через сито.

У готовий бульйон викладаємо качану кашу, якщо потрібно, додаємо воду — варити необхідно в пропорції 1:3 (1 частина крупи, 3 частини бульйону). Варити її потрібно досить довго – приблизно 2-2,5 години, помішуючи.

В самому кінці додаємо вершкове масло та нарізане м'ясо без кісток. Подаємо до столу оригінальну українську страву та насолоджуємося смаком.

https://apostrophe.ua/ua/article/lime/lifestyle/2024-03-01/chto-takoe-kachana-kasha—ukrainskoe-blyudo-kotoroe-porajaet-vkusom-i-sposobom-prigotovleniya/56831

Джерело

Новости Украины