Що відбувається в Ізраїлі: ситуація із протестами проти уряду Нетаньяху на 15:00


Що відбувається в Ізраїлі: ситуація із протестами проти уряду Нетаньяху на 15:00

Протести в Ізраїлі (Фото: ЕРА)

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху погодився заморозити ухвалення судової реформи через масові протести та страйки. Про це повідомляє CNN.

Читайте нас в Telegram: тільки важливі та перевірені новини

На наступний день після початку протестів, 27 березня, найбільша профспілка Гістадрут оголосила «історичний» загальний страйк з метою «зупинити судову революцію».

Лідер Гістадруту Арнон Бар-Давид звернувся до Нетаньяху із закликом «зупинити цей судовий процес, поки не пізно», назвавши його «божевіллям».

Приблизно об 11:30 в рамках страйку головний аеропорт Ізраїлю Бен-Гуріон Тель-Авів оголосив про негайне припинення всіх рейсів. 

ДОВІДКА. Ввечері 26 березня 2023 року тисячі демонстрантів вийшли на вулиці Тель-Авіва, Єрусалима, Хайфи, Беер-Шеве та інших населених пунктів через звільнення канцелярією Нетаньяху міністра оборони Йоава Галланта. Люди блокували дорогу, були зіткнення з поліцією. Мета протесту – в призупиненні судової реформи. 27 березня президент Ізраїлю Іцхак Герцог закликав Нетаньяху та уряд зупинити її.

До страйків також приєдналися й працівники найбільшого в Ізраїлі порту у місті Хайфа на півночі країни, який виконує важливу роль.

Голова мережі ізраїльських торгових центрів Azrieli Group Дана Азріелі заявила, що її мережа також приєднується до протесту. За її словами, «неправильно залишатися осторонь, коли Ізраїль у вогні».

Компанія McDonald’s у Twitter поширила повідомлення про закриття ресторанів в країні з цієї самої причини.

Також доєдналася до протестів асоціація юристів, які працюють на держслужбі. 

«Немає законодавства, немає арбітражу, немає комісій, немає конкурсів, немає ліцензій», – заявили вони. 

Про страйк оголосила й профспілка працівників системи охорони здоров’я, та кілька університетів.

Крім того, майже три десятки мерів з усього Ізраїлю оголосили голодування на 28 березня. 

«Ми, мери місцевих органів влади з усіх боків політичного спектра, починаючи з завтрашнього ранку, розпочинаємо голодування в Єрусалимі навпроти офісу прем’єр-міністра, вимагаючи припинення величезної кризи та катастрофи, до якої мчить Ізраїль, щоб запобігти загрозі безпеці країни та заради спільності та єдності країни», – опублікував заяву від себе та своїх колег у неділю ввечері Моше Фадлон, мер прибережного міста Герцлія.

Заяву підписали загалом 27 мерів.

Експрем’єр Ізраїлю Яїр Лапід також закликав Нетаньяху зупинити судову реформу, заявивши, що країна стала «заручницею купки екстремістів без гальм і без кордонів».

«Це доказ того, що цей уряд втратив гальма. Це небезпека для держави Ізраїль, це небезпека для безпеки Ізраїлю. Наш дім у небезпеці», – додав він. 

В результаті приблизно опівдні Нетаньяху вирішив заморозити судову реформу через масові протести та страйки.

Читайте також: Зеленський: Відносини України та Ізраїлю почали покращуватись

Джерело

Новости Украины