Що відомо про вірус гепатиту А та як запобігають потенційному спалаху інфекції на Буковині

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Фото ілюстративне. Джерело: Unsplash

Через спалах гепатиту A у Вінницькій області оголосили надзвичайну ситуацію. На Буковині останній спалах цієї інфекції був понад 15 років тому – тоді інфікувалися майже 200 людей. Водночас у чотирьох буковинців виявили гепатит А від початку року. Суспільне Чернівці розповідає, що відомо про інфекційне захворювання та як в області запобігають потенційному спалаху.

Чим небезпечний вірусний гепатит А

Вірусний гепатит А – гостре інфекційне захворювання, яке переважно вражає печінку. Про це Суспільному повідомила гендиректорка обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Гопко. Важка форма хвороби та смертельні наслідки найчастіше проявляються у людей від 65 років. Водночас у підлітків та дорослих часто фіксують рецидиви, а також можуть виникати аутоімунні захворювання.

Як передається вірус

Вірус гепатиту А може довго зберігатися на різних об'єктах: у воді – від трьох до десяти місяців залежно від температури; у фекаліях впродовж 30 діб.

Людина може інфікуватися через забруднену фекаліями воду, а також брудні руки, продукти, іграшки, посуд.

Які симптоми

Інкубаційний період захворювання триває в середньому 25-30 днів. У цей час проявляються перші симптоми.

У дорослих симптоми гепатиту А проявляються у складній формі, а жовтуху спостерігають у 70% випадків. Водночас у дітей до 6 років часто симптоми відсутні, а жовтуха розвивається лише у 10% випадків.

Найчастіші симптоми:

  • підвищення температури тіла до 37,5–39 градусів;
  • головний біль;
  • слабкість, втома та млявість;
  • нудота та блювання;

На фоні цих симптомів може бути погіршення апетиту, неприємний запах з рота. Також внаслідок запалення печінки людина може відчувати тяжкість та біль у правому підребер'ї. У дітей часто виникає закреп або пронос.

У перші два дні до появи жовтяниці у хворих сеча набуває темного кольору, а у третини – знебарвлюється кал. Опісля жовтіють шкіра обличчя та тіла, а також склери очей.

З появою жовтяниці на 2-3 день стан хворого покращується, а на 7-14 день людина починає почувати себе здоровою, але залишаються патологічні зміни в печінці. Після хвороби у людини формується довічний імунітет, який запобігає повторному інфікуванню.

Які ризики спалаху інфекції на Буковині

Останній спалах вірусного гепатиту А у Чернівецькій області фіксували у 2007 році. Тоді захворіли 187 людей. За 10 місяців цього року в області зареєстрували 4 випадки захворювання.

Зараз у центрі контролю та профілактики хвороб посилили інформування населення щодо профілактики вірусного гепатиту А. Для цього проводять "Дні здоров'я" у містах та селах області.

Також мобільні бригади центру щодня моніторять якість питної води. Взаємодіють з Держпродспоживслужбою та місцевою владою, щоб оперативно реагувати на відхилення санітарних норм.

У центрі діють Групи швидкого реагування на надзвичайні ситуації у галузі громадського здоров'я. Також створили групи епідеміологічного спостереження та дезінфекційні бригади.

"Наразі епідеміологи розслідують кожен випадок захворювання або підозру на вірусний гепатит А й інші гострі кишкові інфекції. Для цього відвідують "домашні вогнища" хвороб. Якщо реєструють випадок інфекції в колективах чи дитячих закладах, то надають рекомендації для профілактики та протиепідемічних заходів. Також дезінфікують осередки", – повідомила Гопко.

Якщо епідситуація в області ускладниться, центр організує швидке тестування людей.

Як профілактувати інфікування гепатитом А

Щоб запобігти інфікуванню вірусним гепатитом А, можна зробити щеплення. Однак ця вакцина є рекомендованою, тому купувати її потрібно за власні гроші в аптеках, коштом підприємств або за гроші з місцевих бюджетів.

Ця вакцина рекомендована людям, які спілкувалися з хворими на вірусний гепатит А в осередках інфекції, персоналу водоочисних споруд, водогонів та каналізацій.

Цьогоріч у Чернівецькій області щеплення проти вірусного гепатиту А отримали 39 осіб.

Також епідеміологи рекомендують наступні методи профілактики вірусу:

  • пити безпечну та якісну воду з перевірених джерел водопостачання;
  • кип'ятити воду з копанок, колодязів та інших джерел нецентралізованого водопостачання;
  • не купувати продукти на стихійних ринках;
  • ретельно мити овочі та фрукти перед вживанням;
  • регулярно мити руки;

У разі появи симптомів інфекції слід звернутися до сімейного лікаря. Лікар призначить необхідне лабораторне обстеження й визначить, чи потрібно консультуватися з інфекціоністом

Що відомо про спалах гепатиту А в Україні

  • 16 жовтня у Вінницькій області зафіксували перший випадок захворювання на гепатит А. Попередньо епідеміологи розглядають чотири різні джерела інфекції, які могли призвести до спалаху: вода з акваматів, овочі, м’ясо та молочні продукти на ринках, зокрема стихійних.
  • 30 жовтня випадки захворювання на гепатит А зареєстрували у п'ятьох районах Вінниччини. Зокрема, у Могилів-Подільському, Хмільнику, Калинівці, Гайсині та Козятині.
  • На засіданні комісії ТЕБ та НС у Вінницькій області ухвалили рішення про дезінфекцію громадського транспорту у Вінниці, тимчасово обмежили продаж товарів домашнього виробництва на ринках. Також запровадили онлайн-навчання у школах Вінницької громади, аби запобігти поширенню інфекції серед учнів.
  • Вінницька область отримала майже 2000 доз вакцини від гепатиту А. Його передали в області з Міністерства охорони здоров'я України. Вакциною щеплюватимуть медиків та дітей.
  • 31 жовтня МОЗ визначив спалах гепатиту А на Вінниччині як надзвичайну ситуацію на рівні області.

Новости Украины