«Щоб світ бачив боротьбу України очима ветеранів»: у Полтаві планують створити Театр Ветеранів

За інформацією: Суспільне Полтава.

Драматург Максим Курочкін. Суспільне Полтава

Максим Курочкін — український військовослужбовець та драматург, а також художній керівник Театру Ветеранів в Києві. П’єси пише з 1994-го року.

"Їх ставили і в Україні, і в Європі, в Америці. 2022-го року я зрозумів, що наша лояльність до наших сусідів і їх драматургії теж привела мене особисто до мого особистого тупику, і єдиний шанс якимось чином бути в діалозі з тими людьми, на яких я витратив багато часу, — це взяти до рук зброю. Я взяв цю зброю і мав невеликий такий досвід перебування там, де відбуваються якісь справжні події", — розповів військовослужбовець та драматург Максим Курочкін.

Автори Театру Ветеранів. Facebook/Театр Ветеранів

Нині Максим Курочкін є чинним військовослужбовцем у складі ТРО Медіа — це служба зв‘язків з громадськістю Сил ТрО.

"Це підрозділ командування сил ТРО, у якому зібрані люди, які мають медійний досвід: актори, режисери, фотографи, оператори. Вони створюють документальні фільми, освітлюють події на фронті, беруть інтерв’ю у бійців на передовій. Це важлива інформаційна підтримка, яким ми нехтували, і зараз дуже добре, що командування розуміє необхідність такої роботи і всіляко підтримує цей напрямок", — додав Максим Курочкін.

Вистава «Зроби мені тишу», Театр Драматургів. Facebook/Театр Ветеранів

Максим також є співзасновником Театру Драматургів в Києві. Його планували відкрити у березні 2022-го, підготували для приміщення та зробили там ремонт. Однак через початок повномасштабного вторгнення театр вдалося відкрити лише 2023-го. На базі Театру Драматургів створили Театр Ветеранів у Києві. Його учасники з різних міст України вже створили 12 п’єс. Серед них Юрій Вєткін, Наталія Плохотнюк, Геннадій Удовенко та інші ветерани.

"Ми існуємо як повноцінний репертуарний театр. У нас відбулося більше 99 подій за один сезон, це дуже багато. І зараз у колаборації з ТРО Медіа (Служба зв‘язків з громадськістю Сил ТрО— ред.) ми робимо перший набір групи ветеранів, які вже написали свої п’єси. Ми ініціюємо напрямок написання п'єс саме ветеранами, тими, хто тримав зброю і тримає її досі, тими, хто має безпосередній досвід супротиву, травм, втрат. Нам дуже важливо, щоб світ бачив боротьбу України очима ветеранів", — розповів Максим Курочкін.

Вистава «Триматися за порожнечу», Театр Драматургів. Суспільне Полтава

Нині планують відкрити Театр Ветеранів і в Полтаві. Ветерани зможуть навчатися, писати власні п’єси та грати у своїх виставах та постановках своїх побратимів.

"Такі важливі міста для української ідентичності, як Полтава, заслуговують на Театр Ветеранів та драматургів. Якщо в місті є небайдужий до суспільного болю драматург, він змінює це місто. Полтава, як колиска української літератури — місто, важливе для нашої ідентичності. Однією з наших мотивацій було те, що це конкретна допомога людям, які відновлюються, шукають себе після важкої роботи, якою є війна", розповів військовослужбовець та драматург Максим Курочкін.

Вистава «Зелені коридори», Театр Драматургів. Facebook/Театр Драматургів

Як розповів Максим Курочкін, невдовзі п’єси, написані ветеранами, презентують на Фестивалі перших п’єс у Києві, який відбудеться протягом 18-20 жовтня. Що ж до Полтави — конкретних домовленостей про створення в місті Театру Ветеранів ще немає. Однак це відбудеться, додав Максим Курочкін.

Читати ще

Читати ще «Це найбільший збір»: у Полтаві збирають 12 мільйонів гривень на авто з РЕБ для рятувальників

Читати ще У Полтавській ТГ планують відремонтувати будинок культури, який не опалюється 10 років

Новости Украины