Щоби переселенці відчували себе, як удома: в громаді на Тернопільщині облаштували благодійну кухню

За інформацією: Суспільне Тернопіль.

Фото: Руслана Войцеховська

У прихистку для внутрішньо переміщених людей, який діє при парафіяльному будинку в селі Грабовець Великогаївської громади, відремонтували благодійну кухню та соціальну пральню. Також облаштували відпочинкову зону. Це зробили за підтримки благодійного фонду "Карітас". Також понад 200 тисяч гривень виділили завдяки проєкту швидкого реагування Emergency_appeal. Про це розповів Суспільному директор тернопільського благодійного фонду "Карітас" Роман Загородний.

За його словами, оновлені приміщення освятили.

Під час освячення оновленого приміщення. Фото: Руслана Войцеховська

"За посередництвом "Карітасу України" та безпосередньо проєкту швидкого реагування Emergency_appeal і, звичайно, за патронату "Карітасу Тернопіль" ми змогли облаштувати саме в стінах цього парафіяльного будинку так звану благодійну кухню, соціальну пральню і водночас ще й простір для зустрічі переселенців та місцевих парафіян. Для того, щоби люди могли ділитися своїм досвідом, своїми благодійними ініціативами на майбутнє, щоби могли завжди підтримувати один одного", – говорить отець Роман Загородний.

Благодійна кухня для переселенців. Фото: Руслана Войцеховська

Прихисток для людей, які переїхали у Великогаївську громаду з окупованих територій, організували ще на початку війни, повідомив декан парафії Покрови Святої Матері Божої УГКЦ Михайло Піняга.

"Це зроблено для того, щоби люди, які не мають де жити, змогли себе відчути в комфорті та були оповиті любов'ю, бачили, що люди готові прийняти, допомогти. Заради цього ми облаштували соціальну кухню. На початку війни у нас проживали тут дві сім’ї з дітьми. Ми купили холодильник завдяки "Карітасу", хлібопічку. Маємо тістоміс. Зробили соціальну пральню, облаштували зал, де можуть і діти зібратися, й дорослі".

Кімната відпочинку. Фото: Руслана Войцеховська

Зараз у прихистку живе сім’я Марини Чистоклєтової з Харкова. Сюди вона переїхала з десятирічною донькою Софією наприкінці серпня.

"Я потрапила майже як додому. Всі умови є, повний комфорт. Ти зранку встаєш, у тебе є де вмитися, є де заварити каву, є де спекти дитині млинці або засмажити барабольку, є духовка. Ми з дітьми печемо піци, булочки, вони ходять до нас на чай. Холодильник є. У нас навіть камін є в залі. Тобто, холодними вечорами ми можемо закинути собі дровець і сидіти відпочивати. Зроблено, я вам скажу, як удома".

Під час відкриття благодійної кухні та інших приміщень. Фото: Руслана Войцеховська

Від початку війни у Великогаївській громаді прихистили понад дві тисячі внутрішньо переміщених людей. Нині тут проживає майже 250 переселенців, розповів голова Великогаївської територіальної громади Олег Кохман.

"Сьогодні всі переселенці, які тут живуть, стають великою родиною для кожного з нас. Ми стараємося, щоби вони відчували позитив від того, що перебувають у нашій дружній сім’ї. Щоби кожен з них був у теплі, в затишку, мав добре харчування".

Новости Украины