Щодня готують сухі супи та борщі: як вінницькі «Бджоли Поділля» підтримують захисників

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Набори сухих супів для захисників. Фото: Суспільне Вінниця

Сухі супи та борщі виготовляють для захисників волонтерки команди "Бджоли Поділля". Збираються господині на кухні у вінничанки Лариси Мороз. Одні натирають сирі та варені овочі для сушарок. Інші — фасують страви. Пакують за допомогою вакууматора.

"Маленька кухня, але вміщає багато людей, і ми робимо тут дуже важливі речі для наших хлопців. Така в нас є команда "Бджоли Поділля". І ці "бджілки" дійсно, як бджілки. От зараз вони натирають відварену картоплю на сушарки, яка потім буде висушуватися, і потім ми будемо у сухі пайки її добавляти.

Куряче мʼясо ми використовуємо, тому що у ньому найменша кількість жирів і найбільша кількість білка. Нам у наші страви треба дати більше білка, щоб мати більшу ситість. Це мʼяско рвемо на тоненькі слайси і сушимо. Воно добре розпарюється і відчувається у будь-якій страві", — каже Лариса Мороз.

Суспільне Вінниця

На кухні у жінки готують щодня. У команді "Бджоли Поділля" понад півсотні волонтерів. Аби зібралися усі, жартує Лариса, замало місця.

Фасуючи борщ на 4 літри, починають з продукту, який найбільше треба сипати — буряк.

"Ми завжди під нього підлаштовуємося. Буряк ми кидаємо і в сирому вигляді, і увареному. Пробували лише в сирому, але борщ не настільки смачний. Він має бурячний смак", — каже Лариса Мороз.

Борщ жінка називає "переможним": після того, як його скуштують, у військових зʼявляється наснага і бажання воювати та перемагати.

Суспільне Вінниця

"У нас у всіх пакетах є всі спеції. Вони достатньо посолені, достатньо поперчені. Ми додаємо багато спецій, які не просто, як спеції. Вони ідуть як спеція, яка має захисну дію. Якщо брати, то ми в кожну страву додаємо куркуму. Це противірусний продукт.

Якщо взяти, що в хлопців ідуть проблеми зі шлунково-кишковим трактом, то вона позитивно впливає на шлунково-кишковий тракт. Вона заспокоює і знімає запальні процеси. Майже в кожну страву ми додаємо імбир, окрім гречаного супу. Він у нас іде, як дієтичний", — каже Лариса Мороз.

Суспільне Вінниця

Частину овочів сушать вареними, частину сирими.Пакують сухі гарячі страви за допомогою вакууматора.

"Було декілька таких експериментів. Були пакети на застібках. Вони розкривалися, то не ефективно, бо втягували в себе вологу. Пробували ще вакуумні пакети, але, оскільки є гострі частинки продуктів, то вони проколювалися і вакуумація пропадала. А такий варіант нас влаштовує", — розповідає волонтерка.

Спершу етикетки Лариса писала від руки, але це забирало багато часу. Тому вирішили друкувати. На одній стороні етикетки — склад та спосіб приготування, а зі зворотного боку — побажання та номер телефону для зворотного звʼязку. А ще напис "Не для продажу".

Складно було працювати, коли вимикали електроенергію по кільканадцять годин на добу, кажуть жінки. Доводилося сушити один-два піддони, аби натерті овочі не псувалися. Тоді Лариса почала шукати господинь, які могли б сушити вдома. Відгукнулися 14 вінничанок.

Сушарки не витримують такого обсягу, тріскають піддони. Кілька днів тому Лариса через соцмережі шукала майстра, який би міг їх полагодити. Натомість, їй зголосилися купити нові. Одну з сушарок подарувала волонтерці Ані.

Має команда "Бджоли Поділля" велику кількість замовлень від військових. Тож нині волонтерки потребують потужного павербанка, який би забезпечував енергією сушарки під час вимкнень електроенергії.

Новости Украины