Шольц нібито запропонував Україні поступитися територіями заради миру. ЄС та МЗС відреагували

Президент України Володимир Зеленський і канцлер Німеччини Олаф Шольц у нижній палаті парламенту Бундестагу в Берліні, Німеччина, 11 червня 2024 року. REUTERS/Lisi Niesner

Канцлер Німеччини Олаф Шольц, за повідомленням італійського медіа, пропонує мирний план Україні, який передбачає територіальні поступки. У ЄС не прокоментували заяву, але дотримуються принципу територіальної цілісності України. В українському МЗС запросили всі охочі країни до участі в самітах миру.

Британський мовник BBC цитує закриту стрічку італійської La Repubblica. Посилаючись на джерела в парламенті італійські журналісти стверджують, що канцлер Шольц та кілька його однопартійців з Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) працюють "над своєрідними «Мінськими угодами», які передбачають можливість передання частини української території Москві".

Раніше в інтервʼю ZDF Шольц казав, що зараз настав момент для дискусій про те, як можна прискорити завершення війни в Україні, і закликав усі сторони активізувати зусилля для досягнення миру в Україні.

Реакція ЄС на "мирний план" Шольца

Речник Єврокомісії Петер Стано під час брифінгу в Брюсселі відповів на запитання про мирний план Німеччини. Він сказав, що ЄС не може коментувати повідомлення про пропозиції, що надходять від однієї з країн-членів, цитує "Укрінформ".

Водночас Стано навів позицію Євросоюзу щодо того, яким має бути мир в Україні: "На цьому етапі для нас найбільш надійним є план президента Зеленського. Ми працюємо з Україною і з нашими міжнародними партнерами для того, щоб зробити його можливим. Будь-який надійний мирний план має спиратися на три положення: повага до Хартії ООН, до міжнародного права та до суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України".

Коментар МЗС України

"Зараз час від часу лунають в різних країнах пропозиції медіації, що вони готові надати майданчик, щоб Україна з Росією поговорили. У нас дуже зрозуміла, чітка, проста пропозиція. Є формула миру, є процес самітів миру, проміжних зустрічей між ними. Всі країни, які хочуть зробити свій внесок у відновлення всеохопного, справедливого, тривалого миру в Україні, — ми запрошуємо їх брати участь в цьому процесі", — сказав речник Міністерства закордонних справ України Георгій Тихий на брифінгу, передає кореспондентка Суспільного.

Він додав, що українська мирна ініціатива — це процес інклюзивний, всім країнам можна висловлювати пропозиції, шукати точки дотику.

Щодо розмов про мир від канцлера Німеччини Олафа Шольца Тихий прокоментував:

"Ми уважно стежимо за різними повідомленнями, всілякими мирними ініціативами. І з партнерами працюємо, пояснюємо їм, запрошуємо до мирного процесу, і там ми будемо шукати точку дотику".

За його словами, Україна прагне миру, як жодна інша країна у світі не прагне. Київ намагається чинити на Росію тиск і дипломатичними зусиллями Україна здатна примусити Росію до того, щоб вона обрала мир, а не війну.

Раніше на пресконференції президент Володимир Зеленський розповів про підготовку до другого Саміту миру і висловив думку, що представники Росії повинні бути на другому саміті.

Після першого Саміту миру у червні в Швейцарії 94 країни та організації приєдналися до спільного комюніке саміту, яке, однак, стосується лише 3 з 10 пунктів Української формули миру: ядерної і продовольчої безпеки та звільнення українських полонених і депортованих, зокрема, й дітей.

А нещодавно Зеленський повідомив про план перемоги, який він планує представити президенту США Джо Байдену та обговорити його з кандидатами в президенти США — віцепрезиденткою Камалою Гарріс та колишнім президентом Дональдом Трампом. Частиною цього плану перемоги є утримування територій Росії в Курській області.

Новости Украины