Штайнмаєр: Демократія — це не супермаркет


Штайнмаєр: Демократія — це не супермаркет

Франк-Вальтер Штайнмаєр у Києві (фото – ОП)

Люди самі несуть відповідальність за підтримку демократії у робочому стані, і не повинні вважати, що вона – щось на зразок магазину, куди можна прийти й просто взяти щось із прилавка. Про це в інтерв’ю ARD заявив німецький президент Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Він відповідав на запитання «як можна зміцнити демократію, тому що зараз вона проходить стрес-тест» та «як повернути тих людей, які у день виборів швидше підуть на озеро, ніж на дільниці».

«Демократія – це не супермаркет. Ви не можете просто піти туди та взяти з полиці те, що вам подобається, а потім бурчати на те, що деяких інших речей там немає», – сказав він.

Штайнмаєр продовжив аналогію: «Ми також відповідаємо за поповнення прилавків».

Читайте думку: Чи можлива демократична Росія

«Іншими словами, демократія живе прихильністю. І, чесно кажучи, порівняно з багатьма іншими країнами, ми навіть не можемо поскаржитися на це», – зазначив він, додавши, що за опитуваннями, у ФРН близько 30 млн осіб тим чи іншим чином залучені у волонтерство у різних галузях «і, отже, діють на благо інших».

«Я завжди говорю, що це кістяк суспільства», – підсумував він.

  • 2 листопада 2022 року президент США Байден звернувся до нації – «американська демократія та майбутнє нашої країни під загрозою».
  • У Євросоюзі також наприкінці літа заявили про кризу демократії.
  • Читайте ще й таку думку: напад Росії – лише перший акт третьої світової війни, «вісь зла» вже готова до другого.

Також читайте: Іран, Сирія, КНДР, Китай, Росія. Чи загрожує світу нова «вісь зла»

Джерело

Новости Украины