Штайнмаєр звернувся до нації. Закликав німців до духу спротиву, сили та волі протистояти Росії


Штайнмаєр звернувся до нації. Закликав німців до духу спротиву, сили та волі протистояти Росії

Франк-Вальтер Штайнмаєр (скриншот)

Побувавши з візитом в Україні, Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив у зверненні до німецької нації, що «не повинно бути фіктивного миру» з Росією, бо це «лише посилить голод» російського диктатора Володимира Путіна. Він закликав співгромадян віднайти «дух спротиву».

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

«Несправедливий мир не є рішенням», – наголосив він у промові під назвою «Зміцнення всього, що нас об’єднує».

Як висловився німецький президент, роки до 24 лютого 2022-го «були роками попутного вітру» для Німеччини, від яких вона виграла, але «дивіденди миру витрачені – для Німеччини починається епоха проти вітру».

У зверненні він застеріг співгромадян: треба готуватися до непростого періоду: «Настають важкі, жорсткі роки» і розвіяв надії на швидкі мирні переговори України та Росії.

За словами Штайнмаєра, зараз, на тлі глобальної кризи, ФРН «може спиратися на міць і силу, які вона накопичила за останні кілька років», але до цих сильних сторін потрібно дещо додати – «ми маємо стати спроможними врегульовувати конфлікти, як внутрішні, так і зовнішні«.

Читайте також: Економіка Німеччини показала квартальне зростання попри енергокризу

«Нам потрібна воля, щоб заявити про себе, а також сила, щоб убезпечитись», – пояснив він і назвав добре оснащений Бундесвер одним з аспектів стійкості.

Він пояснив, що у ФРН «надто покладалися на мир».

«Німеччина грала за правилами, Росія – ні. Путін не лише не грав за правилами, а й перекинув шахівницю. Він засумнівався в кордонах. Він намагається розділити Європу. <…> Демократія – частина критичної інфраструктури, і ми можемо захистити її тільки самі. Ми живемо не в ідеальному світі, а в конфлікті, і для цього нам потрібні інструменти», – сказав Штайнмаєр.

Він заявив, що у РФ «немає місця старим мріям» і назвав Путіна «схибленим на імперії».

На виступі Штайнмаєра були присутні лідер німецької опозиції Фрідріх Мерц та посол України в Берліні Олексій Макеєв, але канцлера Олафа Шольца чи когось із міністрів його уряду не було, як і спікера Бундестагу Бербеля Баса.

Канцлер, «звісно, слухав промову, попри його відсутність», запевнив агенцію dpa представник уряду Штеффен Хебестрайт.

Як висловився у Twitter радник глави Офісу президента Михайло Подоляк, Путін «хоче повернутися у 23.02, де Росія не була вигнанцем, а його поважали».

«Але ми у жовтні: Путін – кривавий тиран, а Росія – країна-терорист. Промова президента ФРН сьогодні – вирок ru-фантазіям про слабку Європу. Нова «формула Штайнмаєра» – максимальна/швидка військова/фінансова підтримка України», – написав він.

  • LIGA.net запитала нового посла в Берліні, чи отримають ЗСУ танки Leopard 2. Він каже – «Німеччина дозріє».
  • 27 жовтня голова МЗС Кулеба попросив у Берліна «більше зброї для України» – зокрема через треті країни.

Джерело

Новости Украины