Штрафи до 1700 грн: хто та скільки платитиме за неприбраний сніг | Новости Энергодара

Інспектори спершу дають час на прибирання, а вже тоді за неприбрану прилеглу територію накладають штраф.

ФОПи та балансоутримувачі багатоквартирних будинків є відповідальними за прилеглу територію, а відповідно, і за її очищення взимку. Особливо це актуально під час снігопадів, коли прибирання потрібно робити що три години.

«Сьогодні» дізнався, що загрожує зазначеним особам за ігнорування правил.

Згідно з ч. 2 ст. 18 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» підприємства, установи, організації у сфері благоустрою населених пунктів зобов’язані:

  • утримувати в належному стані об’єкти благоустрою (їх частини), що перебувають у їхній власності або користуванні, а також визначену правилами благоустрою прилеглу до цих об’єктів територію;
  • відшкодовувати в установленому порядку збитки, завдані порушенням законодавства з питань благоустрою населених пунктів.

Водночас громадяни мають право вимагати негайного виконання робіт з благоустрою населених пунктів у разі, якщо невиконання таких робіт може завдати шкоду життю, здоров’ю або майну громадян.

Також українці мають право звертатися до суду з позовом про відшкодування через заподіяну майну чи здоров’ю громадян шкоду внаслідок дій чи бездіяльності балансоутримувачів об’єктів благоустрою.

Балансоутримувачами багатоквартирного житлового будинку, наприклад, можуть бути житлово-експлуатаційна контора (ЖЕК), житлово-будівельний кооператив (ЖБК) або об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ).

Нагадаємо, що у зимовий період сколювання льоду та перекидання снігу роблять за потреби, а посипання території піском, піско-соляною сумішшю тощо (в ожеледицю) – 4-8 разів на місяць.

Штрафи

За даними Міністерства юстиції та відповідно до статті 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення України, порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу:

  • від 340 до 1360 грн – на громадян і посадових осіб;
  • від 850 до 1700 грн – на громадян – суб’єктів підприємницької діяльності.

Штрафи для підприємців з 10 грудня

З 10 грудня на законодавчому рівні заборонили безплатне розповсюдження пластикових пакетів.

Заборона стосується магазинів, супермаркетів, закладів харчування та сфери надання послуг. На біорозкладні, а також надтонкі пластикові пакети, що є первинним пакованням для свіжої риби, м’яса і продуктів з них, сипких продуктів та льоду, вимоги поки що не поширюються. Цей виняток чинний до 2023 року.

До порушників закону застосовуватимуться адміністративно-господарські санкції, а саме штрафи від 1700 до 3400 гривень. За повторне порушення сума становитиме від 3400 до 8500 гривень. Штраф сплачує суб’єкт господарювання протягом 15 днів з дня отримання копії постанови.

Джерело: economics.segodnya.ua

Источник

Новости Украины