Схвалена Болгарією передача Україні сотні БТРів очікується у вересні


Схвалена Болгарією передача Україні сотні БТРів очікується у вересні

БТР (Фото — Facebook, Ивайло Мирчев)

Очікується, що передача Україні близько 100 болгарських бронетранспортерів відбудеться вже у вересні 2023 року. Про це LIGA.net повідомив депутат парламенту Болгарії Івайло Мірчев, один із ініціаторів проєкту.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

За його словами, на початку вересня болгарський парламент має остаточно ратифікувати передачу ЗСУ 100 БТРів, після чого техніка буде відправлена до України.

Пропозиція про передачу ЗСУ 100 БТРів була внесена до парламенту Болгарії 13 липня, а 21 липня депутати схвалили передачу бронетехніки. Йдеться про бронетехніку в основному зі складів МВС, яка вироблялася у 1960-х та 1970-х роках і була зарахована до внутрішніх військ (зараз це жандармерія) у 1980-х.

За словами Мірчева, ця техніка ніколи не використовувалася, деякі з цих БТРів є технічно несправними.

«Понад 40 років припадають пилом на складах і несуть лише витрати на їхню охорону та утримання», – стверджував депутат.

Надаючи Україні ці БТРи, Болгарія сподівається на компенсацію з боку США, що дозволило б покращити обороноздатність болгарської армії.

  • 3 листопада 2022 року болгарські депутати вирішили, що Болгарія має направити зброю в Україну та посилити власну обороноздатність.
  • 9 грудня 2022 року парламент Болгарії затвердив перший із початку повномасштабної війни пакет військової допомоги Україні.
  • 26 червня 2023 року уряд Болгарії затвердив другий пакет військової допомоги для України.
  • За даними Euractiv, Болгарія за рік через посередників відправила Україні озброєння на $1 млрд. NYT повідомляє, що Болгарія поновила виробництво снарядів радянського зразка для України.

Читайте також: Історія таємної допомоги попри все. Як Болгарія рятувала Україну у вирішальні місяці – Welt

Джерело

Новости Украины