Схвалили всі члени Альянсу. Рютте стане наступним генсеком НАТО, — Politico

Одобрили все члены Альянса. Рютте станет следующим генсеком НАТО, - Politico

Усі члени Північноатлантичного альянсу домовилися, що прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте стане наступним генсеком НАТО.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Politico.

Наголошується, що Угорщина та Словаччина схвалили кандидатуру Рютте у вівторок, а вже сьогодні "зелене світло" дала Румунія. Її президент Клаус Йоханніс зняв свою кандидатуру і у Рютте більше не залишилося конкурентів.

При цьому видання наголошує, що Рютте змінить поточного генсека Йєнса Столтенберга лише 2 жовтня, і називає це критичним моментом. Адже це станеться за місяць до виборів у США, що визначать долю військового Альянсу.

Як відомо, колишній президент США Дональд Трамп, який є кандидатом від Республіканської партії, пообіцяв залишити країну в НАТО, але пригрозив скоротити американську допомогу Україні у разі свого переобрання.

При цьому спостерігачі називають Рютте "Заклинач Трампа" за його здатність укладати угоди з політиками різного походження, що навіть заслужило похвалу тодішнього президента США і він заявив, що йому подобається "цей хлопець".

За що критикували Рютте

Видання нагадало, що прем'єр Нідерландів агітував за себе з листопада минулого року та його критикували за недостатню активність у мобілізації підтримки з боку східноєвропейських країн.

Вони ставили під сумнів його підтримку проекту газопроводу "Північний потік-2" до 2014 року.

Рютте також не вдалося збільшити витрати на оборону Нідерландів до цільового показника НАТО у 2% ВВП протягом усього його 14-річного прем'єрства, але мають зробити це вже цього року.

https://www.rbc.ua/rus/news/shvalili-vsi-chleni-alyansu-ryutte-stane-1718893055.html

Джерело

Новости Украины