Швеція та Фінляндія виконали вимоги Туреччини, час вітати їх у НАТО – Столтенберг


Швеція та Фінляндія виконали вимоги Туреччини, час вітати їх у НАТО – Столтенберг

Єнс Столтенберг (Фото — скриншот із відео)

Швеція та Фінляндія виконали вимоги Туреччини щодо вступу до НАТО, і настав час вітати їх в Альянсі. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції з міністром закордонних справ Туреччини Мевлютом Чавушоглу в Стамбулі, повідомляє Reuters.

Читайте нас в Telegram: тільки важливі та перевірені новини

«Настав час вітати Фінляндію та Швецію як повноправних членів НАТО», – сказав Столтенберг.

«У ці небезпечні часи ще важливіше завершити їхній вступ, щоб запобігти будь-якій неясності чи неправильному розумінню в Москві», – додав він. 

Проте Bloomberg із посиланням на «офіційних осіб» пише, що Туреччина навряд чи підпише заявку Швеції на членство в НАТО до кінця року, і шанси на те, що це станеться навіть до виборів, які мають відбутися наступного року, невеликі.

У Туреччині, згідно з інформацією видання, вважають, що Швеція зробила недостатньо для задоволення їхніх вимог. Анкара задоволена співпрацею з Фінляндією, яка також подала заявку на вступ до Альянсу, але планує голосувати щодо обох заявок одночасно.

Туреччина звинувачує Фінляндію та Швецію в тому, що вони нібито приховують терористичні групи, а президент Реджеп Тайїп Ердоган вимагає, щоб вони видали підозрюваних, в обмін на підтримку заявок на членство в НАТО.

  • 28 червня міністри закордонних справ Фінляндії, Швеції та Туреччини підписали тристоронній меморандум про підтримку Анкарою вступу до НАТО двох скандинавських країн.
  • 28 червня на саміті НАТО в Мадриді Альянс запросив Швецію та Фінляндію стати його членами. За статутом запрошення повинні ратифікувати парламенти всіх 30 країн-членів НАТО, зокрема Туреччини.

Читайте також: Подоляк: Шлях України до НАТО буде коротшим, ніж у Швеції та Фінляндії

Джерело

Новости Украины