«Симпатик» у Чернігові закрив двері назавжди

Супермаркет «Симпатик» розпочав свою роботу ще в серпні 2014 року. Звичайно, він з’явився не на порожньому місці, адже до нього на цокольному поверсі тодішнього «МегаЦентру» був типовий «ЕКО-маркет». Загалом мережа користувалася приміщенням близько 15 років. Тобто практично одразу після появи першого в нашому місті торгово-розважального центру. А це, як не крути, ціла епоха. На початку цього місяця поширилася інформація про те, що в місті перестане працювати«Симпатик». Придбати ж у ньому товар востаннє можна було 16 січня.

Ми вирішили подивитися на власні очі, яким було життя супермаркету в останні дні роботи, та поспілкувалися з його працівниками і клієнтами.

Зосталися без роботи

Для того аби зрозуміти, що «Симпатик», скоріш за, все допрацьовує останні дні, достатньо було просто навідатися за покупками. Напівпусті або ж зовсім голі холодильники та прилавки, порожнечу яких не ховало навіть те, що працівники розставляли лише один з товарів уздовж усього стелажа. Відділ кулінарії, продукція в якому лежала з розрахунку на один день роботи, та гори картонних коробок замість товарів, які заборонили продавати під час локдауну. У деяких місцях стелажі зникли взагалі, а вагового товару практично не було.

Під час відвідин супермаркету вдалося поспілкуватися з кількома працівниками. Більшість з них робили облік товарів, які ще лишалися на прилавках, однак деякі навіть докладали на полиці або до холодильників по кілька одиниць.

Працівники розповіли: магазин і справді працює передостанній день, замість нього ж начебто має з’явитися «Сільпо». Деякі навіть казали, що орієнтовно це відбудеться у квітні або травні.

Одна із співробітників повідомила: після остаточного закриття більшість з них залишиться без роботи. Адже вакансій в «ЕКО-маркетах» міста практично немає. Знайти роботу в рамках мережі вдалося начебто лише кільком працівникам, та й ті шукали її самостійно.

Проте остаточно «Симпатик» припинить роботу ще не скоро. Орієнтовно до середини лютого з нього будуть вивозити товар, який, скоріш за все, розподілять по інших магазинах Чернігова.

Ті ж, хто залишився без роботи, стануть на облік у Центр зайнятості. Однак деякі сподіваються знайти роботу вже в новому «Сільпо».

Загалом, настрій працівників був, м’яко кажучи, не надто оптимістичний. Вони нарікали, що протягом останнього року з пошуком роботи в Чернігові дуже кепсько. І якщо раніше влаштуватися касиром, охоронцем або кухарем було не важко, нині ситуація оптимізму не викликає. Та й багато в кого із «Симпатиком» пов’язана значна частина життя, адже чимало робітників працювали тут із часу відкриття.

Ми звернулися до адміністратора закладу із проханням розповісти про причину закриття магазину. Вона відповіла, що не вповноважена давати будь-які коментарі, та порадила звернутися до центрального офісу мережі, контакти якого можна відшукати в інтернеті. До слова, зв’язатися з ними не вдалося.

Ностальгії не буде

Для того аби дізнатися, як відобразиться закриття магазину на житті чернігівців, ми поспілкувалися з тими, хто вирішив скупитися там востаннє. Деякі з клієнтів дізналися про закриття, лише навідавшись за покупками. Загалом клієнти зустріли новину про закриття «Симпатика» неоднозначно. Так, жінка на ім’я Лідія не приховувала свого здивування. Каже, ходити сюди за товаром стало звичкою.

– Цей магазин був близько до мого дому, тому я ходила сюди досить часто. Від самого початку, як його відкрили, сюди ходила і вже до нього звикла. Але якщо тут відкриють «Сільпо», то мені буде простіше. Мені подобається цей магазин, але до «Голлівуду» діставатися далеченько, – розповіла одна з покупчинь Лідія.

Більшість покупців особливого смутку через закриття «Симпатика» не висловили. Мовляв, за кількадесят метрів є «АТБ», та й до найближчого «ЕКО-маркету» не далеко. До перспективи відкриття «Сільпо» поставились оптимістично. Зокрема, і тому що там «кухня краще».

Одна з клієнток магазину, Наталія, розповіла, що ходила до нього не дуже часто. А кулінарні вироби або випічку перестала купляти, коли побачила на останній живого таргана.

– Я даже сняла его на видео, как он бегает по булочкам, и выложила у себя на странице в фейсбуке, – розповіла Наталія.

– Я дуже рада, що його закривають. Улітку біля м’ясної або рибної продукції не можна було знаходитись. Тому для мене це закриття на краще. У «Симпатик» я ходила дуже рідко. В основному скупалася в «Сільпо» – чи в тому, яке на «Голлівуді», чи в тому, що на Музикалці. Ось там завжди свіжа продукція. Особливо риба. І для дітей продукти якісніші… – розповіла одна з відвідувачок магазину Людмила.

До слова, під час спілкування з покупцями до нас підійшов невідомий чоловік, який зауважив: мовляв, ми не маємо права спілкуватися з людьми та фотографувати на території торговельного центру, адже це приватна територія. Він заявив, що вже повідомив про наше знаходження в магазині керівництво «ЦУМу», і наголосив на тому, що нас може вигнати охорона. Довелося нагадати йому, що журналісти захищені чинним законодавством, і дозвіл на роботу в ТРЦ питати не потрібно.

Як було раніше 

На початку свого існування супермаркет «Симпатик» позиціонувався як елітний магазин, де крім звичного асортименту мережі «ЕКО-маркет» було представлено чимало елітної продукції, яку в нашому місті просто не знайти. Зокрема, європейські сири, пасту та консервацію. Не бракувало й ексклюзивного алкоголю. Наприклад, поряд зі звичними для нас українськими винами або горілкою можна було знайти й, скажімо, спиртне зі Сполучених Штатів або Мексики.

Одна з фішок закладу – акцент на власному виробництві кулінарних виборів та випічки, вибір яких на той час був найбільшим у місті. Так, для того аби ця продукція завжди була свіжою, пекарня працювала практично цілодобово. Великі ж кулінарні відділи в інших магазинах міста з’явилися лише кількома роками потому.

Крім того, у «Симпатику» був один із найбільших у Чернігові м’ясних і рибних відділів. Можна було придбати живих карпів та навіть осетрів, які плавали у двох величеньких акваріумах.

Інтер’єр супермаркету, з домінуючими попелясто-сірими та світло-зеленими кольорами, у 2014 році виглядав досить незвично, але привабливо. Власне, практично всі великі магазини, що відкривалися після цього у нашому місті, орієнтувалися саме на таку кольорову гаму.

Однак з появою інших подібних супермаркетів «Симпатик» із новатора перетворився на типову мережеву одиницю. Це відбилося й на клієнтурі. Адже ходити до нього, аби спеціально придбати щось ексклюзивне, стали набагато рідше.

Чи буде жити привид у «Сільпо»?

Жодного офіційного коментаря, який би чи то спростував, чи то підтвердив інформацію про те, що у приміщенні «Симпатика» колись запрацює «Сільпо», від представників цієї мережі отримати не вдалося. Тобто чутки поки залишаються чутками. Однак, враховуючи, що працівники колишнього «Симпатика», з якими вдалося поспілкуватися, висловлювалися з цього приводу більш ніж однозначно, певно, ця інформація має під собою реальне підґрунтя.

Так само не вдалося дізнатися про офіційну причину, яка штовхнула мережу супермаркетів «ЕКО-маркет», до якої й належав «Симпатик», виїхати з приміщення. Однак подейкують, що він банально не витримав конкуренції з «АТБ», що відкрився в будівлі «»ЦУМу на початку минулого року. Та й взагалі, важко залишатися флагманом індустрії за такої конкуренції. Адже в тому районі міста щонайменше шість супермаркетів різних мереж, відстань між якими щонайбільше кількасот метрів.

Варто згадати, що в «Симпатику» була і своя легенда про привида. Принаймні історії про нього доводилося чути ще кілька років тому. Так, працівники відділу кулінарії, які виходили працювати в нічну зміну, розповідали: попри те що всі торговельні ряди залишалися під сигналізацією, між стелажами начебто блукав дідусь, вдягнутий «по-сільському». У порожніх залах чули і кроки, і навіть голоси. Утім інколи сигналізація все ж таки спрацьовувала, однак охорона, що приїздила на виклик, нікого не знаходила. Пояснювали ж таку паранормальну активність тим, що раніше на цьому місці знаходилося чи то кладовище, чи то приватні будинки, в одному з яких і мешкав невідомий дідусь.

Чи блукатиме привид у залах «Сільпо» – невідомо? Однак куди ж у Місті легенд без привидів.

Еженедельник "Семь Дней"

Источник

Новости Украины