«Сирість, цвіль і дитячий горщик»: волонтерка з Сум про укриття одного з дитячих будинків області

За інформацією: Суспільне Суми.

Катерина Андрєєва, волонтерка. Суспільне Суми

"Ми коли туди зійшли, були в шоці, тому що перше, що я почула — це цвіль. Оскільки я асматик, то цей запах я чую за кілометр. Всі ліжка були сирі. Стіни просто настільки пронизують холодом, що побувши там 10 хвилин, я сказала, що ми виходимо, тому що я не хочу завтра прокинутися з бронхітом і просто з кашлем. Дітки, які спускаються туди на регулярній основі, тому що це їхня безпека, вони майже кожен з температурою та з кашлем. Вони зі сльозами на очах просили врятувати їх і туди просто не спускати", — розповіла Катерина Андрєєва.

Вентиляція в укритті дитбудинку. Катерина Андрєєва

Як вентиляцію, додає Катерина, побачила люк у стелі, з якого, за словами жінки, летів пил та пісок. А замість туалету, який має бути в укритті — дитячий горщик.

Укриття в дитбудинку . Катерина Андрєєва

"Ми відразу пішли до директора. Все це було обґрунтовано тим, що наразі війна і не вистачає у держави коштів на те, щоб зробити гарні умови для дітей", — додає жінка.

Укриття в дитбудинку . Катерина Андрєєва

Зняти стан укриття адміністрація закладу нашій знімальній групі не дозволила, посилаючись на воєнний стан. Директор дитячого будинку Сергій Крикун прокоментувати, чому у сховищі для дітей немає ремонту, також відмовився. Пояснив це так: "Наразі ведеться перевірка, вчора були директор департаменту із робочою групою, робляться всі кроки для того, щоб усунути всі недоліки, наразі ситуація виправляється, поки працює робоча група, поки вносяться корективи й зміни, більше я не можу дати ніяких коментарів".

Укриття в дитбудинку . Фото: Катерина Андрєєва

За словами Катерини Андрєєвої, вона написала офіційне звернення до уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця. 10 червня він відповів, що заклад перевіряли у першому кварталі 2024-го, додав: під час візиту температура в укритті відповідала нормам. Наразі, повідомив Дмитро Лубінець, запланована повторна перевірка дитячого закладу. Нині, додає Катерина Андрєєва, там перебуває близько сотні дітей.

Відповідь омбудсмана України Дмитра Лубінця. Суспільне Суми

"Після того, як я оприлюднила взагалі цей відеоролик, зі мною зв'язалося дуже багато закордонних донорів — від Америки до Німеччини — вони були всі в шоці. І вони мене запитали: яка сума грошей потрібна і розпишіть, будь ласка, план, що треба, щоб зробити нормальні умови для перебування дітей. Але це благодійники. Я вважаю, що це повинні робити саме директори і держава, бо вони відповідають за дітей", — пояснює Катерина Андрєєва.

Укриття в дитбудинку . Катерина Андрєєва

Чому на третьому році війни укриття в дитячому будинку залишається невідремонтованим, чи були звернення директора закладу із проханням виділити гроші на ремонт та чи закладені на це кошти у обласному бюджеті – із цими питаннями ми направили запит до директорки обласного департаменту освіти і науки Вікторії Гробової. Чекаємо на відповідь.

Читати ще

Читати ще У Сумах зникли замки у трьох вуличних укриттях, встановлених благодійниками

Новости Украины