Скільки дітей повернуться за парти на Харківщині з 1 вересня

Відновити офлайн-навчання планують у двох районах.

Захисні споруди та підземні школи планують побудувати у понад 40 закладах освіти.

На початку нового навчального року запустити офлайн-навчання планують у Лозівському та частково Красноградському районах Харківської області. Навчатися за партами у дві зміни зможуть майже 18 000 учнів, пообіцяв начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов в інтерв’ю «Укрінформу».

«Від ідеї офлайн-навчання не відмовляємося. Бомбосховища, захисні споруди, найпростіше укриття — комплекс заходів, які маємо реалізувати до 1 вересня і пізніше, — сказав Синєгубов. — Пріоритетні майданчики — Лозівський і частково Красноградський райони. Туди буде спрямована максимальна кількість субвенцій, яка вже надана Міністерством освіти та науки. Там найбільше проєктів — 43 навчальні заклади, і це майже 18 тисяч дітей, які будуть навчатися у дві зміни».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові оголосили тендер на будівництво другої підземної школи

Діти навчатимуться у захисних спорудах протягом усього дня, переходити в інше приміщення під час повітряних тривог їм не потрібно буде. Зараз на Харківщині немає диференційованої повітряної тривоги.

«Ми до цього й готуємося. Сенс побудови цих споруд у тому, що діти не переходитимуть у них по тривозі, а в них і навчатимуться. Бо тривога триває і 18 годин, і навіть 20 на добу. Звичайно, немає ніякого сенсу знову й знову переривати навчання. Рішення про диференційовану тривогу прийматиметься в Києві, це Генштаб, профільне міністерство. Те, що ми зараз констатуємо, — всі загрози під час тривоги на території Харківської області є реальними. У нас за добу до 30 авіабомб випускає противник. А коли цей керований боєприпас ще летить, ми не розуміємо — чи по прикордонню, чи по Харкову буде удар, як-от було з «Епіцентром», — пояснив Синєгубов.

Як писав UA-NEWS.in.ua, першу підземну школу на території Харківської області відкрили у Люботині. 30 травня 2024 року вона почала працювати у тестовому режимі. У ній можуть вміститися 400 людей. Вартість будівництва склала майже 73 мільйони гривень. Гроші брали з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії Росії проти України та обласного бюджету. Улітку школу будуть використовувати для надолуження освітніх втрат.

Автор: Ганна Ткаченко

Джерело

Новости Украины