За інформацією: Суспільне Чернівці.
Один з цехів підприємства «Колос». Фото: Марія Ігнатюк/Суспільне Чернівці
Одному з підприємств у Чернівецькій області, яке виготовляє ковбаси, в середньому для роботи потрібно 20 годин безперебійної електрики. Через відключення світла довелось скоротити асортимент, а потім — переходити на нічні зміни. Зараз електропостачання не переривають, тому відновлюють звичайну роботу.
Інше підприємство залишило чергових працівників вночі, щоб сушити м'ясо для снеків. Суспільне розповідає, як на роботу підприємств вплинули відключення електроенергії.
Чернівецьке підприємство виготовляє ковбаси та м'ясні вироби понад 30 років та має свою мережу збуту. Щоб зробити продукт від початку до кінця, потрібно в середньому 20 годин електрики. З початком вимкнень асортимент скоротили.
"Ми поклали на паузу виробництво сирокопчених та сиров'ялених ковбас, а також деякі види напівкопчених ковбас. Їхнє виробництво займає декілька тижнів", — розповіла майстриня виробництва Наталія Серуняк.
Зберігати сировину на продукцію під час вимкнень підприємство може, бо має морозильні камери з температурою -24 градуси. Вони тримають холод понад шість годин. Останні два тижні світло у цехах вимикати перестали, відтак працювати стало простіше, розповіла майстриня.
"Ми підлаштовувались під графіки, переносили, виходили в нічні зміни. У нас є генератор, втім він недостатньо потужний, щоб забезпечити всі процеси одночасно", — розповіла вона.
Фасування готових сосисок. Фото: Марія Ігнатюк / Суспільне Чернівці
Підприємство з виготовлення снеків релокувалося із Сумщини. Снеки виготовляють зі свинини, яловичини та курятини. Вперше за 13 років роботи працівникам довелось працювати в нічні зміни.
"Ми приходили на 23:00 і працювали до 6:00. Іноді й довше, якщо було багато роботи. Бувало, що вмикали ліхтарики, коли світла не було, але все одно працювали", — розповіла працівниця підприємства Філічія.
Фото: Марія Ігнатюк/Суспільне Чернівці
Фото: Марія Ігнатюк/Суспільне Чернівці
В область підприємство перевезло своє обладнання, із працівників переїхали двоє. Микола – один із них. Він технолог виробництва із виготовлення кокосових чипсів. Це різновид продукції, яку робить компанія.
Виробництво м’ясних снеків. Фото: Суспільне Чернівці
Рішення працювати в нічний час прийняли, щоб зберегти виробництво та робочі місця. Тепер, коли світло не вимикають, вночі продовжують сушити м’ясо та смажити чипси з кокосів, бо ці процеси найбільш енергозатратні, розповіла супервайзерка підприємства Оксана Розпутна.
"Ми готові працювати вночі, щоб трохи розвантажити енергосистему, але при цьому мати роботу. Це дуже важко, ми відчули це в грудні", — розповіла супервайзерка.
Нічна зміна на підприємстві триває від 23:00 до 6:00. Працівники працюють позмінно.
Фото: Марія Ігнатюк/Суспільне Чернівці