Смог у Чернігові: з чим це пов’язано та як себе убезпечити від впливу шкідливих речовин в повітрі

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Смог у Чернігові 21 вересня 2024 року. Суспільне Чернігів

Зранку 21 вересня Чернігів накрило смогом. Інтенсивність задимлення була така, що запах відчувався навіть через зачинені вікна в будинках. З чим це пов'язано, Суспільному надали коментар в ГУ ДСНС області.

Так, за словами речниці відомства Ніни Луценко, сьогоднішнє задимлення у Чернігові, скоріш за все, пов'язане з пожежами в екосистемах загалом та загоряннях торфовищ зокрема.

Люди на вулицях Чернігова. Суспільне Чернігів

Протягом минулої доби на Чернігівщині зафіксували 15 пожеж в екосистемах, каже Ніна Луценко. Також триває пожежа торфовищ в Деснянській громаді.

"Площа загоряння торфовищ наразі складає 76 гектарів окремим осередками, загальна ж площа, пройдена полум'ям по сухій рослинності, складає 98 гектарів. Основна причина пожеж — людський фактор, зокрема випалювання сміття та сухої рослинності", — каже Луценко.

Ранкове задимлення у Чернігові. Суспільне Чернігів

Як вберегти себе від впливу шкідливих речовин, Суспільному порекомендувала лікарка загальної практики сімейної медицини Оксана Кальдяєва:

  • якщо є можливість, не виходити на подвір'я і не виконувати там ніяких робіт;
  • бажано зачинити вікно, щоб шкідливі речовини не потрапляли в помешкання;
  • робити двічі на день (вранці та ввечері) вологе прибирання.

Смог на вулиці у Чернігові. Суспільне Чернігів

Також, за словами лікарки, в цей період бажано слідкувати за новинами й моніторити, чи є перевищення шкідливих речовин у повітрі. Якщо їх вміст у повітрі не перевищений, то якихось обмежень щодо пересування на вулиці не існує.

Задимлення у Чернігові. Суспільне Чернігів

"Якщо ж є перевищення, то краще не виходити на вулицю, за можливості. Якщо ж, дуже необхідно вийти, то бажано знизити час перебування на повітрі до мінімуму та вдягти захисну маску", — каже Оксана Кальдяєва.

Новости Украины