Фото умовне / з відкритих джерел
Влітку зазвичай розпочинається сезон заготівлі на зиму овочів та фруктів. Триває він орієнтовно до кінця вересня. Одними із популярних овочів у консервованому вигляді є огірки. Кореспондентка 032.ua пропонує добірку домашніх рецептів, як приготувати солоні огірки на будь-який смак.
Класичний рецепт консервованих огірків
Фото умовне / з відкритих джерел
Інгредієнти:
- 1,5 кг свіжих огірків;
- 2 молодих листки хрону;
- 5 листів вишні;
- 5 листів смородини;
- 1 пучок кропу;
- 2 лаврових листки;
- 5 кульок перцю;
- 2 зубчики часнику;
- 100 г морської солі;
- 3 л води.
Спосіб приготування. Замочіть огірки у воді на годину. На дно банки покладіть листя хрону, вишні та смородини, гілочку кропу. Після цього щільно викладіть огірки. Накрийте їх листочками хрону, вишні та смородини. Додайте часник, перець, лавровий лист, сіль. Залийте холодною водою. Закрийте банку капроновою кришкою та струсіть, щоб сіль розчинилася. Залиште на три доби у темному місці, злегка прикривши кришкою. Після цього зберіть піну з банки. Злийте розсіл в окремий посуд, додайте 100 мл води та кип’ятіть близько 5 хвилин. Зніміть піну. Присипте огірки гірчицею. Далі залийте огірки киплячим розсолом до краю горла банки. Загорніть стерилізованою кришкою. Переверніть догори дном. Укутайте банки ковдрою та залиште, поки не охолонуть. Зберігайте консервацію у темному прохолодному місці.
Огірки з кетчупом
Фото умовне: консервовані огірки з кетчупом / pinterest
Інгредієнти:
- 3 кг невеликих огірків;
- 1,8 л води
- 2 ст. л. солі;
- 1 стакан оцту 9%;
- 1 склянка цукру;
- 8 ст. л. кетчупу за смаком;
- 2 — 3 зубчики часнику;
- 2 — 3 суцвіття гвоздики;
- кріп, суцвіття кропу – за смаком;
- петрушка – за смаком;
- перець горошком – за смаком;
- лавровий лист – за смаком.
Спосіб приготування. Помийте та замочіть у воді огірки на 3 — 5 годин, завдяки цьому вони будуть хрусткими. Простерилізуйте кришки до банок. На дно кожної банки викладіть зелень та спеції. Щільно укладіть огірки, щоб не було порожнеч. Щоб приготувати маринад, закип’ятіть воду із цукром, сіллю і кетчупом. Коли цукор і сіль розчиняться, додайте оцет. Після цього розлийте по банках. Поставте банки у киплячу воду на 15-20 хвилин. Як тільки огірки розпочнуть темніти та вода у банках закипить, потримайте банки в каструлі ще 3 хвилини. Після цього закатайте банки. Переверніть їх та загорніть у ковдру. Коли вони повністю охолонуть, можете перенести у прохолодне місце для зберігання.
Огірки з гірчицею у зернах
Фото умовне: pinterest.com
Інгредієнти:
- 2 кг огірків;
- 1 ч. л. гірчиці;
- 3 шт. часнику;
- 4 -5 шт. чорного та білого перцю горошком;
- 2 шт. лаврового листа;
- по 2 ст. л. на літр води солі та цукру;
- 2 ч. л. на банку лимонної кислоти;
- кріп — за смаком.
Спосіб приготування. Промийте та замочіть у воді огірки на 3 – 4 години. У стерилізовані чисті банки помістіть парасольки кропу, лавровий лист, нарізаний пластинками часник, чорний і білий перець, зерна гірчиці. Після замочування огірки щільно викладіть у банку та залийте окропом. Через 15 хвилин злийте воду і виміряйте її обсяг. На кожен літр злитої води додайте по 2 ст. л. солі і цукру, доведіть до кипіння і проваріть 2-3 хвилини. Розсіл злийте у банки, у кожну з яких додайте по 2 ч.л. лимонної кислоти. Закатайте кришками. Після охолодження поставте у прохолодне місце.
Мариновані огірки із порічками
Інгредієнти:
- 500 г огірків;
- 100 г. порічок;
- 3 шт. листки порічок;
- 3 шт. листки вишні;
- 2 зубчика часнику;
- 2 шт суцвіття кропу;
- 250 мл води з-під ошпарених огірків (для маринаду);
- 250 мл соку порічки (для маринаду);
- 2 ст. л. цукру (для маринаду);
- 1 ст. л. солі (для маринаду);
- по 5 шт. чорного та духмяного перців горошком ( для маринаду);
- 2 шт. лаврового листу (для маринаду).
Спосіб приготування. У банку покладіть листя порічки, вишні, суцвіття кропу, розрізаний часник, огірки та порічку. Двічі потрібно ошпарити. Додайте у воду з-під ошпарених огірків сік порічки. Після цього ще досипте сіль, цукор. Додайте лавровий лист, чорний та духмяний перець горошком. Закип’ятіть та залийте маринад у банку. Коли охолоне, зберігайте у прохолодному місці.
Огірки з морквою та цибулею
Інгредієнти:
- огірків на 1 л. банку (у залежності від їх розміру);
- 2 зубчики часнику;
- 1 шт. ріпчастої цибулини;
- 1 шт. середньої морквини;
- 1 кропова парасолька;
- 3 — 5 шт. перець чорний горошком 3-5 штук;
- 1 л води;
- 1,5 ст. л. солі;
- 3,5 ст. л. цукру;
- 90 мл. оцту.
Спосіб приготування. Промийте огірки та замочіть їх у холодній воді. Залиште на 6 годин. Помийте цибулю з морквою та подрібніть. Підготуйте банки для консервації, стерилізуйте їх і кришки. На дно банок покладіть спеції. Потім розкладіть порізану цибулю та огірки, чергуючи їх із морквою. Закип’ятіть воду та розлийте по банках. Потім злийте цю воду в окрему посудину та додайте до неї сіль із цукром. Усе це закип’ятіть, після цього додайте оцет. Розлийте отриманий розсіл по банках. Закрийте банки кришками та залиште на деякий час. Потім знову злийте розсіл і доведіть його до кипіння. Розлийте по банках. Щільно закрийте заготівлі та залиште у місці для зберігання.
Читайте також: Що їдять на сніданок львівські спортсмени, — ФОТО