Спочатку росіяни викрали директора ЗАЕС, а тепер обстрілюють станцію

В Енергодарі, Запорізька область, пролунало понад 10 вибухів в районі Запорізької АЕС.

Президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін в ефірі BBC World News розповів про викрадення генерального директора Запорізької АЕС Ігора Мурашова російськими військовими, інформує Dailylviv.com.

Керівник «Енергоатому» також окреслив ризики для безпеки роботи ЗАЕС за відсутності головної відповідальної особи за радіаційну і ядерну безпеки станції.

30 вересня генеральний директор Запорізької АЕС Ігор Мурашов був затриманий російськими військовими на дорозі від станції до Енергодара.  За даними слідства, 30 вересня 2022 року близько 16:00 військовослужбовці держави-агресора здійснили викрадення генерального директора Запорізької АЕС. Вони зупинили його автомобіль дорогою від станції до окупованого Енергодара та, застосувавши силу, відвезли його в невідомому напрямку. На теперішній час інформація про його місцеперебування відсутня, повідомив Офіс Генерального прокурора України.

Міністерство закордонних справ України у своїй заяві рішуче засудило протиправне затримання російськими окупантами генерального директора Запорізької атомної електростанції Ігоря Мурашова. 

«Цей злочин є черговим проявом державного тероризму з боку росії та грубим порушенням міжнародного права. росія має негайно звільнити Генерального директора ЗАЕС. Закликаємо міжнародну спільноту, зокрема ООН, МАГАТЕ та Групу Семи також вжити рішучих заходів з цією метою», – зазначається  в заяві. 

МЗС України наголошує на негайній необхідності максимально мобілізувати зусилля світової спільноти задля демілітаризації й деокупації ЗАЕС та повернення її під контроль України як єдиного способу усунення нинішніх загроз у сфері ядерної безпеки. 

«Очікуємо посилення тиску на державу-агресора з метою припинення обстрілів російськими окупантами ЗАЕС та інших цивільних ядерних об’єктів на території України, недопущення тиску і репресій проти персоналу ЗАЕС та їхніх родин», – підкреслюють у МЗС.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) звернулося до російської влади з проханням надати роз’яснення у зв’язку з повідомленнями про затримання гендиректора Запорізької АЕС, повідомляє Reuters.

«Ми зв’язалися з російською владою і просимо роз’яснень», – цитує видання представника МАГАТЕ.

Запорізьку АЕС знову приєднали до енергомережі України

Російська армія замінувала енергоблоки Запорізької атомної електростанції, — розвідка

Сценарій Фукусіми окупанти можуть повторити на Запорізькій АЕС

Ростов, Краснодар, Стамбул, Сімферополь: хто ще постраждає від ядерної аварії на Запорізькій АЕС

Джерело

Новости Украины