«Спогади дитинства»: на Вінниччині жінка реставрує старі хати

За інформацією: Суспільне Вінниця.

На Вінничичні жінка реставрує старі хати. Фото: Суспільне

Олена Присяжнюк із Жабокрича Крижопільської громади реставрує старі хати. Інтерʼєр облаштувала таким, яким запамʼятала у дитинстві. Реставрувати старі хати у селі почала два з половиною роки тому.

Фото: Суспільне Вінниця

Каже, мріяла мати хату у селі, бо тут пройшло її дитинство. Довго шукала, але бабуся вказала на прабабусину.

"Зрозуміла, що, напевно, я не хотіла собі просто будинок купити в селі, я хотіла собі саме ті спогади свої з дитинства, які так гріють душу. Я зайшла в цей будинок, в ньому вже ніхто не жив близько 15 років", — каже Олена.

Фото: Суспільне Вінниця

За цей час косметичний ремонт робили лише ззовні. Тому всередині потрібно було пошпаклювати стіни. Багато часу пішло на те, щоб підмурувати будинок.

Фото: Суспільне Вінниця

Олена Присяжнюк облаштувала найбільшу кімнату у відреставрованому будинку її прабабусі так, як запамʼятала з дитинства. Подушки у вишитих наволочках, з-під покривала видно край простирадла з макраме.

Фото: Суспільне Вінниця

У кутку — ікона у вишитому рушнику. Стіни прикрашають килими.

Фото: Суспільне Вінниця

Улюблене місце в Олени — кухня. Особливо полюбляла проводити час на печі.

"Хоча я звідси не раз падала, потім я вже приловчилася. В мене старшому сину 5 років, ми коли приїжджаємо сюди до хатини, хочемо тут спекти хліб, вони теж одразу лізуть на піч", — каже Олена.

Не зупинилася Олена лиш на будинку своєї прабабусі. Купила ще три сусідніх. В одному вже розпочала ремонт.

"Вони однакові ці будинки, тому що це будинки родичів, братів, тому їх будували приблизно в один і той самий період і абсолютно ідентичними", — розповідає Олена.

Про реставрації сільських осель Олена розповідає у соцмережах. Каже, уже більше 10 її підписників теж почали реставрувати будинки своїх бабусів та дідусів.

Новости Украины