США «будуть раді», якщо Шольц схвалить постачання танків Leopard 2 для армії України – FAZ


США "будуть раді", якщо Шольц схвалить постачання танків Leopard 2 для армії України – FAZ

Танк Leopard 2 Бундесверу (фото — ЕРА)

Восени Сполучені Штати нібито дали зрозуміти Німеччині, що схвалять постачання німецьких основних бойових танків Leopard 2 Збройним Силам України для протистояння російським окупантам, якщо Берлін зважиться на такий крок. Про це повідомляє FAZ з посиланням на два джерела, які мають доступ до конфіденційної інформації із двох країн.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Видання пише, що в жовтні Джейк Салліван (радник президента США Джо Байдена з нацбезпеки) «поінформував про це» Єнса Плетнера, радника із зовнішньої політики канцлера Олафа Шольца.

Салліван нібито сказав Плетнеру телефоном, що Вашингтон «буде радий», якщо Німеччина за своєю ініціативою поставить Силам оборони Leopard 2. Як уточнює джерело, топчиновник США додав, однак, що «Америка не просить Німеччину робити такі постачання».

Ще одне джерело повідомило, що Салліван нібито «дав сигнал Плетнеру у жовтні, що це «нормально», якщо Німеччина поставить танки Україні».

Також читайте: Рекордний оборонний бюджет США. Конгрес дає Україні більше, ніж просив Байден

Газета уточнює, що в уряді ФРН не спростували інформацію про «сигнали» Саллівана Плетнеру.

Прессекретар німецького уряду сказав, що він «у постійному контакті з союзниками, особливо зі США, щодо спільних зусиль з підтримки України», але подробиці «конфіденційні».

Канцлер неодноразово наголошував, що Німеччина діє в унісон із союзниками та не має наміру давати «леопарди», поки США не поставлять ЗСУ свої основні бойові танки – Abrams.

Канцлер ФРН Олаф Шольц і правляча коаліція різними способами пояснювали, чому немає рішення про «леопарди» для ЗСУ: це нібито не підтримує частина електорату, таке начебто потрібно узгоджувати з союзниками або довго вчитися керувати танком, і що Україна не має інфраструктури для їхнього обслуговування. Також озвучувалося, що Німеччина не дасть бронетехніку першою, поки це не зроблять США з танком Abrams.

Експерти, проте, стверджують, що є вагомі аргументи на користь того, щоб спочатку Україна отримала німецькі танки, зазначають у виданні.

«Наприклад, Густав Грессель із Євроради з міжнародних відносин вказує, що Leopard 2 є основним танком армії Польщі, тому Україна могла б обслуговувати танки цього типу прямо через кордон у Польщі. Це поки що неможливо з американськими танками. «Тому є об’єктивні причини сказати: спочатку має бути Leopard 2», – наводить FAZ його слова.

Виробники танків Rheinmetall та Krauss-Maffei Wegmann тільки зі складів готові в короткий термін передати Україні 80 танків, і ще 30 одиниць будуть використані в центрі бойової підготовки Бундесверу як «танки противника». Але ці три десятки машин можуть замінити для такого завдання танками російського виробництва «з українських запасів», уточнили у виданні.

  • Ще у вересні голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн говорила, що «якщо українці кажуть, що їм потрібні бойові танки, треба їх дати».
  • 1 грудня генсека НАТО Столтенберга запитали про танки Leopard для ЗСУ; сказав, що є «велика логістична проблема».
  • Для глави МЗС Кулеби загадка, чому Німеччина не дає Україні «леопарди».

Джерело

Новости Украины