Стало відомо, яку суму боргу має погасити новий власник спиртзаводу у Вашківцях

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Приміщення Вашківського спиртзаводу. Фото: privatization.gov.ua

Сума кредиторської заборгованості Вашківського спиртзаводу у Чернівецькій області складає майже 11 мільйонів гривень. Новий власник зобов'язаний погасити борг після припинення дії воєнного стану.

Про це Суспільному повідомили в управлінні забезпечення реалізації повноважень Фонду держмайна в області.

Вашківський спиртзавод продали на онлайн-аукціоні 6 лютого. У торгах взяли участь двоє учасників. Переможець аукціону вінницьке підприємство "Агропромпереробка", яке купило завод за майже два мільйони гривень.

"Може здатися, що ціна продажу недостатньо висока, але підприємство десятки років не діяло – його потужності руйнувалися. До приватизації держава щорічно витрачала близько 200 мільйонів гривень на утримання таких збиткових заводів", – повідомляють в управлінні.

За умовами продажу, новий власник заводу після того, як отримає право власності на об'єкт, зобов'язаний впродовж шести місяців сплатити борг перед бюджетом та з заробітної плати – у розмірі, що складеться на дату переходу до покупця права власності. За дев'ять місяців 2022 року сума цього боргу склала понад три мільйони гривень. Новий власник має сплатити кредиторську заборгованість на суму майже 11 мільйонів гривень.

"Без приватизації підприємство могли оголосити банкрутом та в майбутньому ліквідувати. Водночас діяльність ліквідаційної комісії та продаж активів тривав би роками, тому погасити заборгованість навряд чи вдалося", – повідомили в управлінні.

Що відомо

  • Спиртзавод знаходиться за 40 кілометрів від Чернівців та близько 70 кілометрів від державного кордону України. Транспортна розв’язка дозволяє перевозити продукцію до обласних центрів заходу України, Румунії та Молдови через автотранспортні шляхи Р62, М19 та Н10.
  • Основним видом діяльності спиртзаводу є виробництво органічних хімічних речовин. Втім інвестор на базі заводу може запустити виробництво іншої продукції, наприклад, кормів для тварин, рослинної олії, певних хімічних речовин.
  • Наприкінці серпня президент підписав закон №7451 щодо прискорення приватизації державного та комунального майна з метою релокації підприємств в умовах воєнного стану та економічного відновлення держави.

Новости Украины