Стало відомо, коли будуть зрозумілі наслідки підриву Каховської ГЕС

ФОТО: ілюстративне

Наслідки підриву Каховської ГЕС будуть зрозумілі орієнтовно за тиждень, коли спаде рівень води. Про це президент України Володимир Зеленський  заявив на брифінгу у Києві.

Він нагадав, що українська розвідка раніше вже повідомляла, що російські окупанти ще минулого року замінували дамбу Каховської ТЕС. За словами глави держави, українські посадовців заздалегідь розуміли ризики, які можуть виникнути внаслідок підриву, а команди рятувальників та інших служб МВС були підготовлені.

«Всі знають, що робити. Але, тим не менш, навіть коли ти знаєш, що робити, то це не значить, що це не трагедія та серйозний виклик природній, суспільний, гуманітарний», — зазначив Зеленський.

Він уточнив, що наразі ситуація складна, а про наслідки поки говорити рано.

«Наслідки трагедії будуть зрозумілі десь за тиждень після того…, Коли піде вода і буде зрозуміло, що там залишилося», — сказав президент. 

Зеленський також наголосив, що у цьому випадку йдеться саме про тероризм, бо окупанти заздалегідь свідомо замінували дамбу. Відтак, Україна здійснює низку кроків на міжнародній арені, зокрема для притягнення до відповідальності винних в екоциді на українській території.

«Ми підключаємо всіх: на рівні глав держав, голів урядів. Питання передусім не про допомогу, а щоб зафіксували. Це велика різниця… На наш погляд, це злочин, Офіс генпрокурора вже зареєстрував це. Він буде з доказами. Є сучасна кваліфікація — екоцид. Ми працюватимемо в цьому напрямі», — зауважив глава держави.

Він уточнив, що концентруватиму українських дипломатів на роботі саме з державами, які займають посередницьку позицію. Зеленський також додав, що сподівається, що на злочин екоциду відреагують країни Латинської Америки та Азії, а також відповідні міжнародні організації.

Читайте також: у Львові визначилися, куди поселятимуть українців, які евакуюються через підрив Каховської ГЕС.

«Я думаю, що тут має бути передусім кримінальна відповідальність. Повинні реагувати міжнародні інституції, включно з Міжнародним кримінальним судом», — впевнений він.

Джерело

Новости Украины