Стало відомо, скільки адмінпротоколів склали на чернівчан за самовільні роботи на будівлях, які є пам’ятками архітектури

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Будинки на Центральній площі Чернівців.

Від початку року у Чернівцях склали 15 адміністративних протоколів за самовільні роботи в історичному центрі міста та на будівлях, які є пам'ятками архітектури. Це на два протоколи більше, ніж склали за весь попередній рік.

Про це повідомили у міському управлінні охорони культурної спадщини у відповідь на запит Суспільного.

Зокрема, протоколи складали за самовільне встановлення реклами на фасадах, реконструкцію приміщень та встановлення технічних елементів. За це людей оштрафували загалом на понад 45 тисяч гривень.

Також за майже два роки в управлінні видали 77 приписів щодо усунення порушень законодавства про охорону культурної спадщини.

Що порушує законодавство про охорону культурної спадщини

Адміністративні протоколи складають згідно зі статтею 92 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Це можуть зробити за:

  • ухилення від підписання охоронних договорів на пам'ятки культурної спадщини;
  • порушення режиму використання пам'ятки культурної спадщини;
  • ремонт, реставрація будівлі чи її частин, нанесення написів чи позначок на ній без дозволу управління охорони культурної спадщини;

Яка відповідальність

За ці порушення людину можуть оштрафувати на суму від 850 до 1700 гривень, а, якщо це посадовець, то від 1700 до 2550 гривень.

Скільки уклали охоронних договорів

З 2021 року управління охорони культурної спадщини укладає охоронні договори з власниками архітектурних пам'яток. Так власники та співвласники будинків, які проживають в межах історичного центру Чернівців та Садгори, підтверджують, що мають утримувати історичні будівлі, не робити перепланувань чи добудов, а також встановлювати вивіски. Усі роботи мають узгоджувати з управлінням.

У відповідь на запит йдеться, що наразі в управлінні уклали 460 таких договорів. Водночас у Чернівцях є 16 пам'яток архітектури національного значення та 504 пам'ятки місцевого значення та щойно виявлені об’єкти культурної спадщини.

Читати ще

Читати ще Як у Чернівцях охороняють будівлі в історичному центрі та яка відповідальність за порушення

Читати ще У Чернівцях планують відреставрувати пам’ятку архітектури кінця ХІХ століття

Новости Украины