Стрес може призвести до інсульту, онкозахворювань та прискорити старіння: як себе захистити


В Україні другий рік продовжується воєнний стан, що впливає на кожного громадянина країни. Як подолати стрес, проінформувала завідувачка відділення епіднагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань Краматорської районної філії ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ» Надія ЖОЛУДЬ.   — Стрес – це реакція організму на фактори, які потенційно загрожують фізичному та психічному здоров’ю людини. Стрес є причиною 90% всіх захворювань. У наш час стрес прийняв характер епідемії.

У кожної людини особиста реакція на негативні чинники: одні люди в певних умовах вбачають погрозу для себе або для свого оточення, а інші в цих же умовах не бачать її зовсім. Якщо людина весь час живе під гнітом стресу, то знижується ефективність її роботи, організм слабшає, втрачає сили, здатність вирішувати проблеми. Стрес послаблює імунітет, порушує роботу всіх систем організму, у стані стресу відбувається порушення обмінних процесів, зміна ваги, тощо. Стрес просто «спалює» тіло зсередини. Все це згубно впливає на психологічний та фізичний стан людини. У стані стресу виникають тривожність, депресія, неврози, емоційна нестійкість та зміни настрою, або, навпаки, перезбудження, агресивність, безсоння, підвищена стомлюваність та інше. Стрес проявляється на фізіологічному, психологічному та соціальному рівнях.

Симптоми стресу: сильна стомлюваність, неуважність; дратівливість, агресія; тривожність, зайве занепокоєння, безпричинні страхи, розлади пам’яті, регулярні фізичні недуги, складнощі в стосунках у сім’ї або з близькими, проведення менше часу з ними, неефективність на роботі; відчуття відчуженості, малозначущості у суспільстві.

Коли людина довго піддається стресу, то це може призвести до інсульту; захворювань шлунково-кишкового тракту (виразка, порушення апетиту, запори, діарея); порушень сну (безсоння, сонливість); імпотенції та інших розладів; прискорення старіння, різкого погіршення стану волосся, шкіри, нігтів; появи серцево-судинних захворювань (гіпертонія, тахікардія, стенокардія);виникнення деяких шкірних захворювань, онкозахворювань.

Для подолання стресу необхідно: -регулярно снідати, обов’язково включивши до сніданку овочі та фрукти, гарячу кашу, трав’яний або зелений чай; -займатись фізичною культурою, загартовуванням організму, більше бувати на свіжому повітрі, спілкуватись з оптимістами та близькими людьми; -концентруйтесь на своїх досягненнях, а не невдачах, не боячись любити і хвалити себе — цього багато не буває; в разі невдачі доведіть собі, що могло бути і гірше; постарайтесь витягти з невдачі щось позитивне; — помірне й епізодичне вживання алкоголю підвищує настрій, зм’якшує занепокоєння, тривогу, напруженість, робить людину більш товариською, контактною; — щоб швидше нормалізувати свій стан після неприємностей, корисно дати собі посилене фізичне навантаження; — активізуйте почуття гумору.

Чого не треба робити, щоб опанувати стрес: Не треба спати увесь день, не працювати без відпочинку і не розслабляючись; не відсторонюйтесь від друзів та близьких; не нехтуйте елементарною особистою гігієною; не скоюйте насильство. Екстремальні ситуації впливають на людину по кілька разів на день, однак якщо вони досягають визначеного критичного рівня, то завдають шкоду організмові та його активності.    

Джерело

Новости Украины