Сучасний погляд гінекології на застосування гормональної терапії для лікування жіночих захворювань

У медицині гінекологія є одним із найрозвиненіших напрямів. Попри це постійно з’являються нові методи діагностики, лікування та протизаплідної терапії. Відповідно, змінюється ставлення фахівців до тих чи інших методів. Суперечливим питанням уже довгий час залишається гормональна терапія. Думки лікарів розходяться з огляду на нові дослідження та моніторинг результатів лікування. Професійний гінеколог у Києві, якою б не було його власна позиція, має детально інформувати про особливості та можливі наслідки такої терапії, якщо за протоколом має призначатися лікування гормонами.

Позиція «За»

Переважна кількість захворювань жіночої статевої системи пов’язані з порушенням синтезу гормонів. Варто розрізняти, що вони можуть належати до різних груп:

  • Статеві. Естроген, прогестерон, тестостерон.
  • Гормон щитоподібної залози — тироксин.
  • Гормони наднирників. Адреналін, кортизол, андрогени.
  • Деякі гормони, які контролює гіпоталамо-гіпофізарна група. Лютеїнізуючий, фолікулостимулюючий, пролактин.

Відповідно до відхилень у продукуванні цих речовин лікар на основі детальної діагностики за протоколами ВООЗ має призначати гормональну терапію. Наприклад, гінеколог у Києві може діагностувати безпліддя, пов’язане з гіперфункцією щитоподібної залози або пролактиномою. Лікування захворювань, спричинених порушеннями в роботі ендокринної системи, здебільшого є гормональним. Іноді потрібно видалити хворий орган та призначити замісну терапію, іноді — коригувати синтез одних гормонів та збільшувати кількість інших. У випадках, коли ця тактика є «лінією першого вибору», гінекологи дотримуються думки, що гормонотерапія несе більше користі, ніж ризиків.

Позиція «Проти»

Частина лікарів, яка дотримується доказової медицини, апелює до прихильників гормонотерапії, вказуючи на необхідність ретельного обстеження перед призначенням гормонів:

  • Аналіз на рівень гормонів — повна панель.
  • УЗД органів малого таза, щитоподібної залози, молочних залоз, наднирників.
  • Загальний аналіз крові.
  • Аналіз на рівень цукру в крові та ін.

У випадках, коли немає підозри на якісь новоутворення або серйозні патології, таке обстеження буде невиправдано дорогим. А от призначення гормонів без аналізів може мати непередбачувані наслідки. Багато сучасних лікарів «наосліп» призначають популярні гормональні препарати в разі порушень менструального циклу. Доказова медицина виступає проти такого підходу. Наприклад, гінеколог у Києві в клініці MED CITY ніколи не призначає гормонотерапію без обстеження. У пріоритеті більш ефективні методики та делікатне лікування.

Що ж краще?

Єдиної думки немає і, мабуть, бути не може, адже кожний пацієнт — унікальний, як і схема лікування для нього. Загалом варто розуміти, що первинна діагностика перед таким призначенням гормонів є обов’язковою. Якщо за протоколами ВООЗ гормонотерапія вважається пріоритетною, варто спробувати, попередньо отримавши всю інформацію про очікувані результати, ризики та наслідки. В інших випадках усе ж краще спробувати альтернативні методи, оскільки вживання гормональних препаратів несе в собі серйозне втручання в організм, і не завжди це необхідно.

Новости Украины