«Святкова атмосфера, незважаючи на тривожні дні»: у Києві відзначають день народження Андріївського узвозу

Святкування дня народження Андріївського узвозу, Київ, 7 вересня 2024 року. Суспільне Новини/Влада Колодій

У суботу, 7 вересня, у Києві відзначають день народження Андріївського узвозу. Десятки людей прийшли, щоб подивитися на виступи музичних колективів і оркестрів, а також взяти участь в благодійному аукціоні.

Про це з місця події повідомляє кореспондентка Суспільного.

Вдень біля Андріївської церкви виступали вокально-хореографічний ансамбль "Зернятко", чоловіка капела ім. Ревуцького. Відбулася хода дитячих духових оркестрів: "Сувенір" (Київ), "Водограй" (Вишгород), "Гармонія" (Тараща).

Також у програмі святкувань виступи колективів Київського муніципального духового оркестру і Київського національного академічного театру оперети.

Виступ дитячого оркестру на святкуванні дня народження Андріївського узвозу. Київ, 7 вересня 2024 року. Суспільне Новини/Влада Колодій

Також ввечері на Андріївському узвозі проведуть благодійний аукціон. На продаж виставили гільзи, які розписали військові. Зібрані кошти передадуть на потреби ЗСУ, розповіла Суспільному засновниця ГО "Андріївський узвіз" і організаторка фестивалю Тетяна Митрофанова.

За її словами, святкування дня народження однієї з найвідоміших вулиць Києві проводять всьоме, починаючи з 2017 року.

Святкові заходи до дня народження Андріївського узвозу. Київ, 7 вересня 2024 року. Суспільне Новини/Влада Колодій"Андріївська церква у нас була започаткована у 1744 році, а з 1711 року Андріївський узвіз зв’язував нижнє та верхнє місто. Тобто ми точно не знаємо, скільки років нашому Андріївському узвозу", — каже Тетяна Митрофанова.

Серед тих, хто прийшов на фестиваль, Олег Мельник. Каже, приходить щороку на це свято. Особливо сподобався виступ оркестру "Сувернір".

"Святкова атмосфера, незважаючи на безсонні ночі і тривожні дні. Люди підтанцьовують, музика заряджає позитивною енергією", — розповідає чоловік.

Святкові заходи до дня народження Андріївського узвозу. Київ, 7 вересня 2024 року. Суспільне Новини/Влада Колодій

Вп'яте приходить на святкування Ольга Чайко. Але, за її словами, чимало киян не знають про заходи до дня народження Андріївського узвозу.

"Це класна ідея, тому що в люди має виходити така класика. (музична — ред.) До консерваторії і філармонії багато хто не дійде, а тут діти підспівують, бабусі підтанцьовують", — зазначає Ольга.

Святкування дня народження Андріївського узвозу. Київ, 7 вересня 2024 року. Суспільне Новини/Влада Колодій"Прекрасний спів, піднімає наш дух в такий нелегкий час. Ми маємо триматися і вірити в нашу перемогу", — каже Надія, яка тримає на Андріївському узвозі крамничку, де продає іграшки власної ручної роботи.

Андріївський узвіз сполучає Поділ зі Старим Києвом. Він пролягає від Контрактової площі до Володимирської та Десятинної вулиць. Узвіз є пам'яткою містобудування місцевого та національного значення. Верхня частина узвозу виникла на шляху, який вже за часів Київської Русі зв'язував Старий Київ (Гору) із Подолом, пролягаючи між Андріївською (Уздихальницею) та Замковою (Хоревицею, Старокиївською горою, згодом Киселівкою) горами. Назву він одержав, ймовірно, у 18 столітті від Андріївської церкви (збудована у 1744 — 1754 роках архітектором Растреллі). Основна забудова вулиці відбулася в 90-х роках 19-го століття та на початку 20 століття. Нині, відтворений у стародавньому виді, узвіз — це місце виставки-продажу живопису і виробів народної творчості просто неба.

Джерело

Новости Украины