Світлофори в Києві працюватимуть завжди, якщо зміняться будівельні норми, – ЗМІ

При відключеннях електроенергії в Києві та інших містах України не працюють і світлофори. Однак постійну роботу таких обʼєктів можна забезпечити, якщо внести зміни в Державні будівельні норми України. Про це пише видання KyivTime, яке надіслало запит комунальному підприємству “Центр організації дорожнього руху” (ЦОДР).

Там відповіли, що світлофорам за документами необхідно присвоїти першу категорію надійності електропостачання. Це дозволить створити пріоритетну лінію живлення світлофорів. Зробити це можна лише шляхом внесення змін до будівельних норм, які було затверджено у 2010 році.

Загалом припинення регулювання перехресть – це значна проблема, зауважує KyivTime у статті про світлофори, адже зросла кількість аварій. Загалом у Києві є понад 700 світлофорів, а шаф резервного живлення для них – 283. Ці шафи здатні забезпечувати живлення світлофорів від 2 до 24 годин.

До кінця року зʼявляться ще 78 шаф. Однак ЦОДР повідомив журналістам, що монтаж цього обладнання залежатиме від мобілізаційних процесів та того, яка фактична кількість працівників буде в підприємства.

Жителі столиці активно закликають міську владу до забезпечення надійної роботи світлофорів. Нещодавно зʼявилася петиція, яка пропонує інтегрувати світлофори в систему критичної інфраструктури. У зверненні стверджується, що постійно робочі світлофори могли б сприяти зокрема поліпшенню дорожнього руху, зниженню аварійності, підвищенню безпеки пішоходів, звільненню поліцейських від обов’язків регулювати перехрестя, коли в них є більш важливі задачі. 

За словами авторки петиції, в Києві вже є помітне скупчення машин, коли світлофори не працюють, адже люди переходять дорогу не гуртом, а кожен поодинці. Крім того, поведінка водіїв буває непередбачуваною. При цьому вона вказала, що основний заклик звернення – не підключення світлофорів до критичної інфраструктури, а їх безперебійна робота.

Наразі ж українське законодавство визначає, що критичною інфраструктурою вважаються обʼєкти, неправильна робота яких може впливати на повсякденне життя громадян, здатність країни відповідати на основні потреби населення, а також стабільність економіки.

Така інфраструктура має забезпечуватися надійним електропостачанням. Наприклад, зараз, коли діють відключення світла, лікарні мають електроенергію. Житлові будинки, які підʼєднані до тих само ліній електропередачі, також залишаються зі світлом. Але світлофорів поки що це не стосується.

Новости Украины