Світовий банк оцінює потреби України на відновлення у понад 400 млрд доларів

КИЇВ. 23 березня. УНН. Світовий банк перегляну оцінку того, скільки Україні, проти якої розв’язала війну росія, потрібно для відновлення та реконструкції. Потребу збільшено до щонайменше 411 мільярдів доларів, виходячи зі збитків, завданих протягом першого року російського вторгнення, пише УНН з посиланням на Bloomberg.

Деталі

Нова цифра, отримана за спільною оцінкою банку, уряду України, Європейської комісії та Організації Об’єднаних Націй, у 2,6 раза перевищує прогнозований ВВП України на 2022 рік, зазначає агентство.

Оцінка також показала, що вторгнення підштовхнуло 7,1 мільйона людей до бідності та звернуло 15-річний прогрес у галузі розвитку.

«Це цифра, яка протвережує, вона показує масштаби руйнувань і постійну потребу в міжнародній підтримці», — сказала віце-президент Світового банку по Європі та Центральній Азії Анна Б’єрде.

У вересні Світовий банк робив прогноз потреби на 349 мільярдів доларів, цифра базувалася на даних перших трьох місяців війни.

За даними Світового банку, збитки не збільшилися так сильно, як можна було очікувати, після перших трьох місяців через кілька факторів. До них належать те, що найбільша інтенсивність конфлікту залишається в обмежених районах, яким вже було завдано значної шкоди; деякі потреби країни вже були задоволені урядом поряд із міжнародною підтримкою; здатність уряду підтримувати надання основних послуг.

В межах оцінки Світовий банк кількісно оцінив прямі фізичні збитки інфраструктурі та будинкам, а також вплив на життя та засоби до існування людей.

Світовий банк мобілізував для України 20,6 млрд доларів, у тому числі у сфері охорони здоров’я та транспорту.

Доповнення

За оцінкою Київської школи економіки (KSE), загальна сума збитків, завдана інфраструктурі України за рік повномасштабного вторгнення росії, становить майже 144 млрд дол. 

Джерело: УНН

Новости Украины