Суд визнав законним розірвання договору між Лаврою і монастирем УПЦ МП – Мінкульт


Суд визнав законним розірвання договору між Лаврою і монастирем УПЦ МП – Мінкульт

Києво-Печерська лавра (Фото — LIGA.net)

Господарський суд Києва визнав законним розірвання договору, укладеного між монастирем УПЦ та заповідником «Києво-Печерська лавра». Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

Читайте нас в Telegram: тільки важливі та перевірені новини

9 серпня суд визнав законним розірвання договору безоплатного користування приміщенням Нижньої лаври, укладеного між Свято-Успенською Києво-Печерською лаврою (чоловічий монастир) УПЦ та заповідником.

Тим самим суд відмовив у задоволенні позовних вимог УПЦ МП, яка й надалі хотіла користуватися культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю.

  • 10 березня 2023 року Мінкульт закликав Свято-Успенський монастир УПЦ МП звільнити територію Києво-Печерської лаври до 29 березня. Детальніше про «виселення» УПЦ МП з Лаври читайте в тексті LIGA.net.
  • У Московському патріархаті заявили, що вважають це «ультиматумом», не бачать у цьому юридичних обґрунтувань і не збираються йти. 23 березня представники УПЦ МП звернулися  до суду через рішення влади про розірвання договору оренди.
  • 31 березня комісія двічі не змогла розпочати роботу в Лаврі через перешкоджання з боку УПЦ МП. Того ж дня Ткаченко заявив, що подано позов до суду через перешкоджання діяльності комісії.
  • 13 червня суд відмовив УПЦ МП у доступі та богослужіннях у Лаврі.

Читайте також: На території Києво-Печерської лаври відновлять 500-річний Митрополичий сад — фото

Джерело

Новости Украины