Суд у Москві дав американській баскетболістці 9 років колонії. Байден відреагував


Суд у Москві дав американській баскетболістці 9 років колонії. Байден відреагував

Фото: EPA

Суд у Москві засудив дворазову олімпійську чемпіонку з баскетболу американку Бріттні Грайнер до дев’яти років колонії загального режиму, повідомляє Інтерфакс.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Грайнер визнали винною у зберіганні та контрабанді наркотичних засобів.

Згідно з вироком, їй також призначено штраф розміром 1 млн рублів.

Адвокати американки Марія Благоволіна та Олександр Бойков у письмовій заяві після оголошення вироку заявили, що суд проігнорував усі подані ними докази, і що вони оскаржать це рішення, повідомляє CNN.

Джерела телеканалу повідомили, що пропозиція США щодо обміну Грайнер та ще одного ув’язненого в РФ американця Пола Вілана на засудженого в США російського торговця зброєю Віктора Бута, як і раніше, в силі. «М’яч зараз на боці Росії», – сказав один із джерел.

Президент США Джо Байден відреагував на рішення російського суду, назвавши вирок «неприйнятним».

«Сьогодні громадянка США Брітні Грайнер отримала тюремний термін, що є ще одним нагадуванням про те, що світ уже знає: Росія неправомірно утримує Брітні. Це неприйнятно, і я закликаю Росію негайно звільнити її, щоб вона могла бути зі своєю дружиною (Грайнер – відкрита лесбійка. – ред.), близькими, друзями та товаришами з команди», – йдеться у заяві Байдена.

«Моя адміністрація продовжуватиме невпинно працювати і використовувати всі можливі шляхи, щоб якнайшвидше повернути Бріттні та Пола Вілана додому в цілості та безпеці», – додав він.

Держсекретар Ентоні Блінкен та координатор із комунікацій у Раді національної безпеки США Джон Кірбі назвали вирок Грайнер неправомірним, і також закликали Росію звільнити баскетболістку.

  • 31-річну зірку Жіночої національної баскетбольної асоціації (WNBA) Бріттні Грайнер затримали у лютому 2022 року у Шереметьєво. У її багажі виявили картриджі для вейпу із гашишною олією. Ця речовина легальна у багатьох штатах США, але заборонена у Росії. На суді Грайнер сказала, що випадково кинула картриджі до сумки перед відльотом і не мала наміру ввозити їх до РФ.

Джерело

Новости Украины