Суддю з Кіровоградщини, якого підозрюють у корупції, не відсторонили від роботи – депутат райради

За інформацією: Суспільне Вінниця.

колаж Суспільне Кропивницький

На Кіровоградщині суддю Олександрівського районного суду Павла Івченка, якого підозрюють у корупції, не відсторонили від виконання своїх обов'язків. Він продовжує ходити на роботу та розглядає справи, одержані згідно з порядком розподілу судових справ. Про це Суспільному розповів депутат Кропивницької районної ради Андрій Лаврусь.

Що відомо: Голову Олександрівського районного суду Павла Івченка працівники Служби безпеки України затримали 26 серпня. За інформацією речниці СБУ в регіоні Юлії Ткач, суддя обіцяв чоловікові, якого мали судити за водіння автомобіля у стані алкогольного сп’яніння, за гроші допомогти уникнути передбаченої законом відповідальності. Посадовця затримали під час отримання хабаря у розмірі тисяча американських доларів. 7 вересня повідомили про підозру, 21 вересня його усунули з посади голови суду.

За словами Андрія Лавруся, інформацію про те, що Павло Івченко й надалі розглядає судові справи, повідомили жителі Олександрівської громади.

"Мені зателефонували люди і сказали, як таке може бути, що суддя, затриманий за підозрою у корупції, продовжує працювати. Я зайшов на сторінку суду і побачив, що він розглядає справу іншого чиновника, якого також підозрюють у хабарництві. На мою думку, він має бути відсторонений від роботи і не здійснювати суд іменем України. Ми рухаємось до очищення влади від корупціонерів і негідників, тому під час війни це виглядає дуже некоректно, нелогічно та аморально".

Павло Івченко, попри підозру у хабарництві, продовжує працювати у суді, цю інформацію Суспільному підтвердив голова Олександрівського районного суду Ігор Максимович.

"Суд не вправі прийняти людину на посаду судді чи звільнити її. Є орган, який цим займається, порушує дисциплінарне провадження, затримання, арешт – це Вища рада правосуддя. Своє владою ні я, ні голова апеляційного чи Верховного суддів зробити цього не можемо".

Що відомо: 21 вересня цього року шляхом таємного голосування обрали нового голову Олександрівського районного суду Ігоря Максимовича. Він займатиме цю посаду наступні три роки. На Кіровоградщину приїхав з Херсонщини. Там працював суддею у Каланчацькому районному суді.

Клопотати про відсторонення судді від роботи може слідчий або керівник слідчої групи, які ведуть цю справу, говорить кропивницька юристка Людмила Загоруйко.

"Вони мають направити до вищої ради правосуддя документ з проханням відсторонити від займаної посади суддю на період проведення розслідування. Якщо ця вимога не надійшла, то підозрюваний має право продовжувати працювати далі. Якщо суд визнає його винним, тоді йому доведеться піти з займаної посади".

Досудове розслідування у справі Павла Івченка триває, розповіла керівниця пресслужби Національного антикорупційного бюро Маргарита Живага. Чому суддю не відсторонили від роботи на час досудового розслідування, сказати не може, тому що це – таємниця розслідування.

Що відомо

  • Крім Павла Івченка Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру ще двом працівницям суду. Дії усіх трьох підозрюваних кваліфікували за двома статтями Кримінального кодексу України: за частиною 2 статті 28 (вчинення злочину групою людей за попередньою домовленістю); частиною 3 статті 369-2 (зловживання впливом). Карається позбавленням волі від трьох до восьми років з конфіскацією майна.
  • Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України людина вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Новости Украины