THE TIMES: США можуть дозволити Україні бити по території Росії ракетами Storm Shadow

Президент США Джо Байден і віцепрезидентка Камала Гарріс у ситуаційній кімнаті Білого дому 5 серпня 2024 року. Пресслужба Білого дому

Сполучені Штати можуть дозволити Україні використовувати в Росії британські та французькі ракети Storm Shadow, але не свою власну зброю більшої дальності.

Про це пише британська газета THE TIMES з посиланням на два джерела.

Американський президент Джо Байден може дозволити президенту України Володимиру Зеленському використовувати ракети франко-британського виробництва Storm Shadow для ударів по цілях Росії. Це стане можливим, якщо Велика Британія та Франція підтримають ці ініціативу, кажуть джерела. Вони зазначають, що Вашингтон не дозволить Києву запускати свої ракети ATACMS.

Два джерела з урядів різних країн сказали, що цей крок стане можливим після зустрічі в Києві президента Володимира Зеленського, держсекретаря Ентоні Блінкена та міністра закордонних справ Великої Британії Девіда Леммі.

Одне із джерел розповіло, що це питання порушать і під час зустрічі американського президента Байдена та премʼєр-міністра Великої Британії Кіра Стармера у Вашингтоні 13 вересня. Як пише газета The Guardian, офіційного оголошення про це — не очікується.

Водночас агенція Bloomberg пише, що Вашингтон просить у Києва представити детальний план, перш ніж дозволити завдати ударів по Росії.

Російський лідер Володимир Путін заявив, що дозвіл вдаряти Україні по території Росії іноземним озброєнням — "суттєво змінило б саму природу конфлікту" і втягування країн НАТО у війну з Росією.

Що відомо про дозвіл на удари по РФ далекобійною зброєю

Лідери низки країн дозволяють бити озброєнням, яке вони передали на потреби ЗСУ, по території Росії: це Нідерланди, Латвія, Канада, Норвегія, Німеччина, Данія тощо. Італія — проти.

Високий представник Євросоюзу Жозеп Боррель вважає, що зброя, надана західними партнерами Україні, має використовуватися в повному обсязі, зокрема і для ударів углиб Росії.

Наприкінці літа Україна передала Штатам список цілей у Росії, по яких планує завдавати ударів, намагаючись підштовхнути Білий дім зняти обмеження на використання зброї.

Президент України Володимир Зеленський, приймаючи 11 вересня 2024 року в Києві держсекретаря США Ентоні Блінкена, переконував зняти обмеження на удари. Блінкен пообіцяв, що передасть президенту Штатів Джо Байдену меседж України.

Новости Украины