“Тим, хто рятував світ”-День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Кожного року 14 грудня в Україні вшановують подвиг ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Саме у цей день в 1986 році завершилося будівництво захисного саркофагу над зруйнованим четвертим енергоблоком ЧАЕС.

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 26 квітня 1986 року. Вибух на четвертому енергоблоці спричинив зростання радіаційного рівня до межі, в 30-40 разів більше, ніж при вибуху в Хіросімі в 1945 році.

Наслідки цієї катастрофи ми відчуваємо і до цього дня, та неможливо навіть уявити, якими вони могли б бути, якби не самовідданість людей-ліквідаторів цієї катастрофи. 

У ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи брали участь люди найрізноманітніших професій: пожежники, енергетики, військовослужбовці, інженери, будівельники, робітники. Це не менше 90 тисяч осіб (за найскромнішими підрахунками), яким довелося гасити пожежу після вибуху, виконувати дезактивацію приміщень і проммайданчика станції, а також території навколо…

Після вони проектували і будували об’єкт “Укриття” – саркофаг над зруйнованим енергоблоком, готували післяаварійний пуск блоків ЧАЕС. Аварія була локалізована, але багато хто з ліквідаторів ЧАЕС заплатили за це своїм життям та здоров’ям.

14 грудня 1986 року – день, коли було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. У листопаді 2006 року указом президента України в цю дату було засновано День вшанування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС.

На щастя, з Чорнобиля ми їх вигнали. На жаль, вони досі залишаються в Енергодарі на Запорізькій АЕС. Мирний атом в російських руках перетворюється на зброю.

14 грудня – день, коли Українська держава вшановує героїчний подвиг учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Насамперед, це день мужніх та самовідданих людей, які прийняли доленосний виклик — захистити не тільки Україну, але й усе людство від руйнівного впливу зруйнованого внаслідок аварії на Чорнобильської АЕС енергоблоку.

Сьогодні наш обов’язок – пам’ятати про учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, які є прикладом мужності, самовідданості та високого професіоналізму.

Цьогоріч відзначається 36-ті роковини від дня катастрофи планетарного масштабу, від дня, який назавжди змінив історію та долі тисяч людей.

Читайте актуальні події, цікаві факти, свіжі новини міста Южноукраїнська та України на нашому сайті ЮжБуд_News Запрошуємо вас доєднатися до зручного месенджера та слідкувати за сторінками:

  • Telegram
  • Viber
  • Instagram
  • Facebook

Читайте також:

  • “Тим, хто рятував світ”-День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС
  • Франція спільно з МАГАТЕ надасть обладнання, щоб допомогти на Південноукраїнській АЕС
  • На Вознесенщині затримали чоловіка за крадіжку автомобіля та мотоцикла
  • У Южноукраїнську підняття тарифів на холодну воду та водовідведення відшкодує міська рада
  • Южноукраїнець Влад Гончарук з електронних сигарет виготовляє павербанки для військових

Джерело

Новости Украины