Токаєв запропонував провести дострокові вибори президента Казахстану


Токаєв запропонував провести дострокові вибори президента Казахстану

Касим-Жомарт Токаєв (фото — AkordaPress)

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв запропонував провести дострокові вибори на свою посаду. Про це він заявив у посланні до народу, опублікованому пресслужбою Акорди.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Токаєв пропонує провести позачергові президентські вибори вже цієї осені. Сьогодні, 1 вересня, він має намір подати графік майбутніх виборчих кампаній.

«Цього року відбудуться вибори президента, наступного року – вибори депутатів Мажилісу та масліхатів (парламенту та місцевих рад, – ред.), а потім буде сформовано уряд. У результаті до середини 2023 року буде здійснено перезавантаження та оновлення всіх основних політичних інститутів: президента, парламенту, уряду», – сказав він.

Крім того, Токаєв пропонує обмежити термін президентських повноважень – однією каденцією на сім років без права переобрання.

На його думку, це достатній період «для реалізації будь-якої амбітної програми», а обмеження одним терміном забезпечить «націленість на вирішення стратегічних завдань».

Планово вибори президента Казахстану мають відбутися 2024 року, а парламенту – 2025-го. Однак Токаєв стверджує, що висунув ідею перевиборів, оскільки «потрібне комплексне перезавантаження ключових держінститутів».

Також Токаєв вирішив провести часткову амністію учасників січневих протестів у Казахстані, яких придушили за допомогою російських силовиків.

  • Токаєв на економічному форумі ПМЕФ у Санкт-Петербурзі відмовився визнавати державами створені Росією терористичні організації ЛНР та ДНР.
  • Також він пообіцяв допомогти Європі з нафтою та газом, відмовився від вручення російського ордена Олександра Невського, яким його планували нагородити на ПМЕФ.

Читайте також: Казахстан хоче в обхід Росії транспортувати нафту до Європи

Джерело

Новости Украины