Транзитні квартири та приміщення для денного догляду: які соціальні послуги з’являться у трьох громадах Буковини

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Мамаївська громада. facebook / Мамаївська громада

У Брусницькій, Мамаївській та Сокирянській громадах Чернівецької області з'являться квартири для тимчасового проживання, приміщення для денного догляду та психосоціальний простір. Кожна ініціатива передбачає співмірне фінансування з обласного та місцевого бюджетів. Загалом на громади за програмою з обласного бюджету виділили майже півтора мільйона гривень. Заявки могли подавати усі охочі громади. Суспільне Чернівці розповідає про те, на якому етапі роботи та що саме втілять.

Брусницька громада

У Брусницькій громаді планують створити кімнати психосоціальної підтримки. На це з обласного бюджету спрямують 280 тисяч гривень. За словами голови громади Василя Шевчука, поки очікують на ці кошти і на вересневій сесії планують виділити таку ж суму з місцевого бюджету. Опісля розпочнуть ремонт та облаштування.

"У місцевому дошкільному закладі є приміщення, які не використовують. Там створимо кімнати підтримки для дітей та батьків. Додамо інтерактив, закупимо сухий басейн і таке інше. Після облаштування будемо долучати фахівців", – розповів Шевчук Суспільному.

Сокирянська громада

У Сокирянській міській громаді запровадять послугу підтриманого проживання. З обласного бюджету виділили майже 465 тисяч гривень, а з місцевого – 500 тисяч.

Директорка центру надання соціальних послуг Сокирянської міськради Ірина Ісар каже, у громаді буде дві транзитні квартири, у яких зможуть проживати не більше 6 місяців люди з інвалідністю, зокрема інвалідністю внаслідок війни. Цю ініціативу впроваджує ПРООН в Україні. Вони надають необхідне обладнання. Чернівецька область є пілотною.

“У нашій громаді є багато мобілізованих, є хлопці, які мають інвалідність внаслідок війни, тому така ініціатива потрібна. Якщо військовий втратив кінцівки, пройшов медичну реабілітацію і, наприклад, пересів на крісло колісне, він може бути не готовим повернутися додому до звичайного житла, бо воно не є пристосованим. Квартири ж будуть повністю обладнані під такі потреби. Це стане перехідним періодом, аби людина адаптувалася до нового статусу”, – говорить Ісар.

За словами директорки центру, крім проживання, людина може отримати психологічне консультування, реабілітацію, соціальну адаптацію. Цим теж можуть скористатися члени родини. Послуги будуть надавати фахівці центру.

Наразі виділили дві такі кімнати у колишньому приміщенні стаціонарного відділення лікарні. Там вже два місяці триває ремонт. Їх облаштовують за вимогами інклюзивності. Роботи планують завершити до кінця року. Водночас інформуватимуть про ініціативу та формуватимуть базу людей, які потребують такої підтримки.

Мамаївська громада

У Мамаївській громаді облаштують приміщення для запровадження послуг денного догляду, зокрема дітей з інвалідністю. З обласного бюджету на це передбачили 750 тисяч гривень. Голова громади Наталія Катрюк каже, що гроші вже виділили і розпочали роботи.

Що відомо про обласну програму

Гроші з обласного бюджету виділили у межах комплексної програми організації соціальної роботи на 2022-2026 роки. На участь могла податися кожна громада області.

На реалізацію цієї програми передбачили 13,5 мільйонів гривень з обласного бюджету, майже 20 мільйонів гривень – з небюджетних джерел та 9 мільйонів гривень – з бюджетів сільських, селищних та міських рад.

Субвенцію з обласного бюджету спрямовують на реконструкцію, капітальний та поточний ремонти приміщень не більше 500 тисяч гривень, а на придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентарю — не більше 250 тисяч гривень.

Повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села команді Суспільне Чернівці — пишіть на пошту редакції новин: [email protected]

Новости Украины