«Третю зиму вони не витримають»: родичі військовополонених вийшли на акцію в Києві

У Києві родичі полонених та зниклих безвісти вийшли на мітинг, 26 вересня 2024 р. Cуспільне/Дарина Коломієць

У четвер, 26 вересня, біля столичного готелю "Київ" на акцію зібрались рідні військовополонених та зниклих безвісти.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

Ірина — мати двох синів, які знаходяться в полоні 29 місяців. За словами жінки, від обміняних хлопців вона знає про стан здоров'я своїх дітей.

"Старшому сину відбили нирки, в нього жахливі приступи болі, він не може сходити в туалет. У молодшого — критична втрата ваги та проблеми із шлунком, опухлі ноги, які гниють. Боюсь, що вони третю зиму не витримають", — говорить жінка.

У Києві родичі полонених та зниклих безвісти вийшли на мітинг, 26 вересня 2024 р. Cуспільне/Дарина Коломієць

Щодня на таку акцію виходить мати нацгвардійця, який потрапив у полон під час виходу із "Азовсталі". Вона зауважує, що хлопців з його частини дуже рідко обмінюють.

"До нас виходили депутати, пан Лубінець (уповноважений Верховнох ради з прав людини Дмитро Лубінець — ред.). Думаю, що не все залежить від нашої влади. РФ не хоче віддавати, але якесь рішення повинно бути", — розмірковує Лариса.

У Києві родичі полонених та зниклих безвісти вийшли на мітинг, 26 вересня 2024 р. Cуспільне/Дарина Коломієць"Мій чоловік професійний контрабасист, грав в оркестрі. 12 квітня він був захоплений в полон у Маріуполі. Разом зі мною — ще родичі інших оркестрантів. Стоїмо тут і за загиблого Святослава Салтикова, якого закатували в полоні минулої весни. Більше ми з ним ніколи не зіграємо разом", — розповіла дружина полоненого.

Також на акції присутні родичі військових з 74-го окремого розвідувального батальйону, яких полонили ще на початку війни. Вони розповідають, що кожен шостий в батальйоні є засудженим, а протягом 2023-2024 років вдалося повернути тільки трьох чоловіків та одне закатоване тіло.

У Києві родичі полонених та зниклих безвісти вийшли на мітинг, 26 вересня 2024 р. Cуспільне/Дарина Коломієць

Ілона разом з іншими родичами морських піхотинців мітингує вже 98-й день, аби її чоловік повернувся до зими додому.

"Третя зима в російських катівнях може бути останньою для наших рідних. Ми стоїмо тут, тому що Маріупольський гарнізон не повертають додому. 1500 морських піхотинців залишаються в полоні, а обміняли лише 200. Це 15% від кількості звільнених", — зазначила Ілона.

У Києві родичі полонених та зниклих безвісти вийшли на мітинг, 26 вересня 2024 р. Cуспільне/Дарина Коломієць

Останній обмін відбувся у суботу, 14 вересня. Тоді додому повернулися 103 військовослужбовці Збройних сил. 13 вересня Україна повернула з російського полону 49 полонених, серед яких військові, зокрема 15 "азовців" та цивільні.

У Координаційному штабі повідомили, що це 56-й обмін полоненими з початку повномасштабного вторгнення Росії. Станом на 13 вересня з російського полону звільнено 3569 людей.

Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець анонсував міжнародну конференцію у Канаді 30-31 жовтня, присвячену пункту 4 Формули миру — звільненню всіх полонених і депортованих під час війни з РФ.

Як запевнив голова Служби безпеки України Василь Малюк, співробітники СБУ разом з Силами оборони нині активно працюють над поповненням обмінного фонду за рахунок взяття в полон військовослужбовців РФ на полі бою, зокрема, у Курській області.

Читати ще

Читати ще «Жити в невідомості — немає нічого гіршого»: родичі військовополонених та зниклих безвісти прийшли до Верховної ради

Джерело

Новости Украины