Увага! Тонкий лід. | Новости Энергодара

 

Із зміною температури на території  міста Енергодар, можливе збільшення кількості нещасних випадків на водоймах. Основною причиною яких може бути тонкий лід. Особливе занепокоєння викликає зимова ловля риби, яка потребує особливо суворого дотримання правил безпеки.

Щоб, попередити виникнення нещасних випадків на водоймах, дотримуйтесь основних вимог норм та правил. У багатьох випадках нехтування попередженнями та правилами безпеки закінчується трагічно.

Любителям зимової рибалки потрібно знати, що не можна пробивати поруч багать ополонок, не збиратись великими групами в одному місці, не пробивати ополонок на переправах, завжди мати при собі міцну мотузку 10-15 м. Кожен рибалка повинен мати з собою рятувальний жилет. Якщо ви побачили, що хтось провалився, покличте на допомогу. Якщо ви самі можете надати допомогу потерпілому, крикніть йому, що йдете на допомогу щоб заспокоїти його. Якщо ви опинились на крижині чи біля ополонки, надавайте допомогу потерпілому лежачи на льоду. Можна подати предмет, за який він може ухопитись, навіть свій одяг. Наближатись до ополонки потрібно тільки повзучи, широко розкинувши руки.

Якщо позволяють обставини, під себе підкладіть лижі, дошку, фанеру для збільшення площі опори. До самого краю підповзати не можна, бо в воді опиняться двоє. Кидати потерпілому мотузку
чи зв’язаний одяг потрібно з 3-4 метрів. Також можливо використовувати палку, гілку чи лижу. Якщо ви не знайшли нічого на берегу і не маєте відповідних деталей рятування можуть організувати декілька людей, організувавши ланцюжок з тіл, тримаючи один одного за ноги.

Запам’ятайте перебувати на льоду по одинці вкрай небезпечно. Якщо крига провалилася під вами перш за все розставте руки в сторони по краю льоду, щоб утриматися на поверхні. Намагайтесь зберігати спокій. Намагайтеся не обламувати лід , без різких рухів вибирайтесь на поверхню, наповзаючи грудьми на лід і по черзі витягуючи ноги. Вибравшись із льодового
полону, відкотіться, а потім повзіть у той бік, звідки ви прийшли і де лід міцніший. Не зважаючи на те, що ви змокли і холод штовхає вас побігти і зігрітися, будьте обережні до самого берега, а там не зупиняйтесь, поки не опинитесь в теплі.
Будьте уважними та обережними. Лише суворе дотримання правил безпеки допоможе Вам уникнути лиха.

Пам’ятайте! Ваші здоров’я і життя в ваших руках.

Источник

Новости Украины