В Бердянську у підприємців перевіряли оформлення працівників — Новости Бердянска

18.11.2021 року робочою групою була проведена роз’яснювальна робота про неприпустимість допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин.

В Бердянську у підприємців перевіряли оформлення працівників

У рамках реалізації заходів, спрямованих на зниження неформальної зайнятості населення, легалізацію «сірої» заробітної плати, зниження заборгованості із виплати заробітної плати, підвищення збирання страхових внесків у позабюджетні фонди, стимулювання роботодавців та працівників до переходу від неформальних до задекларованих трудових відносин, 18.11.2021 року робочою групою була проведена роз’яснювальна робота про неприпустимість допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин.

Сьогодні ситуація з використанням схем виплати заробітної плати «в конвертах» на особливому контролі у держави. Для всебічного вирішення проблеми виплат заробітної плати за «сірими схемами», згідно розпорядження міського голови від 05.08.2021р. № 240-р був затверджений новий посадовий склад робочої групи, метою якої є інформування Головного Управління Держпраці у Запорізькій області про суб’єктів господарювання, які в своїй діяльності використовують неоформлену працю. Ця група складається з фахівців служби зайнятості міста, економічного відділу виконкому, податкової інспекції та управління праці та соціального захисту населення.

Якими є наслідки неоформлених трудових відносин?

Для працівника – це соціальна незахищеність. Працівник позбавляється таких соціальних гарантій як гідна пенсія, виплати у випадках тимчасової непрацездатності та професійних захворювань, виплати пов’язані з материнством та дитинством, а також отримання низки інших гарантій та компенсацій.

Офіційно оформляючи трудові відносини з працівниками, роботодавець приймає на себе передбачені законодавством зобов’язання щодо відрахування податку з фізичних осіб, зі сплати обов’язкових внесків на пенсійне та медичне страхування. Ухиляючись від цих податків і внесків, організації погіршують соціальне забезпечення своїх співробітників. Адже від розміру офіційної заробітної плати залежить розмір майбутньої пенсії працюючих громадян, оплата лікарняних листів, у тому числі у зв’язку з вагітністю та пологами.

Однак вирішити цю проблему без участі самих працівників, які одержують заробітну плату за «сірими» схемами, практично неможливо. З тіньовою заробітною платою можливо і необхідно боротися, але успіх цієї боротьби залежить від дій кожного з нас.

Источник

Новости Украины