В чому особливості дії метеоспазмілу та його фармакокінетичні властивості

Таблетки метеоспазмілу належать до препаратів, застосування яких показано для забезпечення дієвого лікування симптомів, викликаних функціональним розладом кишечника, які супроводжуються яскраво вираженим метеоризмом. Лікарською формою метеоспазмілу є капсули з густою білуватою суспензією, капсули є непрозорими, м’якими на дотик та продовгуватими і мають блідо-жовте забарвлення. Ефективність препарату побудована на дії цитрату альверину, вміст якого в капсулах складає 60 мг та симетикону об’ємом в 300 мг, крім того, в капсулах метеоспазмілу, за інформацією сайту https://meteospasmyl.ua/, міститься певний об’єм желатину, гліцерину та діоксиду титану – харчової добавки Е171.

Фармакокінетичні властивості метеоспазмілу

Діюча речовина альверин, яка міститься в капсулах метеоспазмілу, належить до міотропних спазмолітиків, в той час, як симетикон є фізіологічно інертною речовиною, що не відзначається фармакологічною активністю та призначена для порушення поверхневого натягу бульбашок з повітрям задля їх об’єднання та зменшення проявів метеоризму.

Після прийому препарату адсорбція симетикону не відбувається і він виводиться шляхом проходження травним трактом без зміни вигляду та консистенції. Натомість інша діюча речовина – альверин має здатність до повного всмоктування всередині травного тракту, внаслідок чого він стає фармакологічно активним метаболітом та неактивним метаболітом, який виводиться з організму завдяки ниркам.

Максимальна концентрація активно діючих речовин після прийому капсул метеоспазмілу спостерігається у плазмі крові через одну-півтора години. У випадку кишкової непрохідності або обструктивних захворювань шлунково-кишкового та травного тракту прийом препарату протипоказано (заборона також стосується пацієнтів, які мають підвищену чутливість до діючої речовини – альверину чи інших компонентів, які входять до складу капсул, вагітних жінок, матерів, які здійснюють вигодовування малюків грудним молоком та дітей).

Як відбувається дія метеоспазмілу

Завдяки присутності в складі метеспазмілу діючої речовини – цитрату альверину пероральний прийом препарату забезпечує:

  • дієвий вплив на перистальтику стінок кишечника та показники його вісцеральної чутливості;
  • блокування кальцієвих каналів в клітинах, що містяться в гладких м’язах, внаслідок чого усуваються випадки виникнення м’язових спазмів;
  • блокування передачі імпульсів аферентними нервовими волокнами, які взаємодіють з серотоніновими рецепторами, внаслідок чого болі в області шлунково-кишкового тракту зменшуються.

Використаний у складі метеоспазмілу симетикон є своєрідним піногасником, який нормалізує процеси всмоктування пухирців газу слизовою оболонкою кишечника та полегшує процес його виведення задля зменшення внутрішньопросвітного тиску. Крім того, поєднання активно діючих речовин, присутніх в капсулах метеоспазмілу, сприяє усуненню здуття та метеоризму, знімає больові відчуття та спазми в ШКТ та відзначається позитивним впливом на якість життя пацієнтів, що мають проблеми з функціонуванням кишечника.

Новости Украины