В чому особливості електронних торгів (аукціонів) з продажу спеціальних дозволів на користування надрами

Для користування багатствами, які зберігаються в українських надрах, потреб спеціальний дозвіл, який можна отримати під час відкритого аукціону, який проводиться в форматі електронних торгів. Отримання спеціального дозволу за наслідками проведеного аукціону, за інформацією сайту https://geogroup.com.ua/aukcziony-z-prodazhu-speczialnyh-dozvoliv-na-korystuvannya-nadramy/, відбувається за наслідками укладеної угоди, яка передбачає засади розподілу продукції. Для участі в аукціоні (електронних торгах) виставляються попередньо опрацьовані родовища корисних копалин, які включені до єдиного інвестиційного атласу надрокористувачів, підготовленого фахівцями Держгеонадра та розміщеного на офіційному сайті Державної служби. Крім того, на аукціон можуть номінуватися ділянки з родовищами корисних копалин, підготовлених за рахунок власних ресурсів.

Деякі процедурні особливості аукціону

Аукціон щодо продажу дозволів на використання родовищ корисних копалин, за виключенням земельних ділянок, багатих на поклади нафти, природного газу та газового конденсату), зазвичай проводиться через 20 календарних днів, відлік яких починається з дати опублікування відповідного оголошення на офіційному сайті Держгеонадра. Для того, щоб прийняти участь в електронних торгах з продажу дозволів на користування родовищами корисних копалин, фізична чи юридична особа повинна:

  • обрати електронний майданчик, який має ліцензію на проведення електронних торгів з видачі відповідних дозволів (на сьогодні достатнім досвідом з організації аукціонних торгів володіють не більше 10 таких майданчиків);
  • зареєструватися на сайті електронного майданчика та повідомити їхніх менеджерів про наміри щодо участі в аукціоні;
  • підготовити відповідний пакет документів, який зазначений на сайті майданчика, що організовує аукціон (на сьогодні законодавчо визначеного переліку документів для участі в аукціоні — електронних торгах не передбачено, тому передбачений організатором проведення аукціону пакет документів є остаточним).

До участі в торгах з продажу дозволів на користування родовищами корисних копалин допускаються тільки особи, які до моменту торгів сплатили всю суму гарантійного внеску.

Як домогтися перемоги в електронних торгах

Успішна реєстрація на електронному майданчику, де відбуватимуться торги з продажу дозволів на користування надрами, аж ніяк не є гарантією перемоги в електронних торгах. Отримання дозволу на користування родовищами корисних копалин можливе тільки за наслідками попередньо опрацьованої стратегії поведінки на торгах включно з детальним опрацюванням ринку певного різновиду корисних копалин та вивченням можливостей потенційних конкурентів.

Крім того, обравши відповідну стратегію за наслідками грунтовного та всебічного дослідження ринку, перемогти в торгах з продажу дозволів на користування корисними копалинами можна з використанням обмежених фінансових ресурсів.

Новости Украины