В Кам’янській громаді працює Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги

В Кам’янській громаді працює Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги та допомоги постраждалим від домашнього насильства за підтримки Фонду народонаселення ООН в Україні.

За даними досліджень Фонду народонаселення ООН в Україні майже кожна п’ята жінка потерпає від насильства.  Окрім того, в умовах збройного конфлікту, який триває на території України, збільшилася загальна кількість випадків насильства, і  особливо насильства щодо жінок та дітей.

Розуміючи  масштаби та наслідки даної проблеми, особливо з початком повномасштабного вторгнення, Кам’янська громада у співпраці з Фондом ООН у галузі народонаселення реалізовує соціальний проєкт «Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги та допомоги постраждалим від домашнього насильства». На даний час у 21 області України працюють 100 таких мобільних бригад.

Саме в рамках реалізації цього проєкту спільно Фондом ООН у галузі народонаселення, у серпні 2022 року на базі Комунального закладу «Центр надання соціальних послуг» Кам’янської міської ради створено та на теперішній час повноцінно функціонує мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі.

Основною метою роботи мобільної бригади є надання екстреної та планової соціально-психологічної допомоги, надання доступних та якісних послуг особам, які постраждали від домашнього насильства, або щодо яких існує загроза його вчинення, інформування клієнтів про права постраждалих осіб та відповідальність, яка настає за скоєння домашнього насильства.

З 2017 року в Україні діє Закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству», а з початку 2019 року – домашнє насильство стає злочином. Закон передбачає низку послуг та сервісів, які може отримати людина, що зазнала домашнього насильства, та гарантує невідворотність покарання для кривдника. Усі задіяні служби із попередження та протидії насильства координують свою роботу між собою для того, щоб надати оперативну допомогу тим, хто її потребує.

1 червня 2023 року мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі отримала автомобіль для здійснення екстрених та планових виїздів до осіб, які постраждали від насильства. Це велика допомога, тому що це мобільність, швидкість, інтенсивність роботи і, відповідно, екстреність реагування на будь-які виклики.

За час роботи працівниками мобільної бригади надано психологічну допомогу 517 особам, проконсультовано за телефоном 238 осіб, перенаправлено до інших суб’єктів 300 осіб, проведено 15 групових заходів.

Якщо Вам потрібна допомога, не зволікайте та звертайтесь за номерами телефонів: (067) 452 42 31; (068) 601 20 49 або за адресою: м.Кам’янське, проспект Свободи, 36.

   Послуги мобільних бригад надаються завдяки фінансовій підтримці урядів Великої Британії, Канади та США (Бюро гуманітарної допомоги USAID), Гуманітарного Фонду для України (UHF) та у межах Програми ООН з відновлення та розбудови миру, що фінансується Європейським Союзом.

Джерело

Новости Украины