В Міненерго зробили заяву про відключення світла найближчими днями: чому телефони та павербанки краще зарядити

В Україні очікується різке зростання споживання електроенергії. Причина – прогнозоване синоптиками вже на найближчих вихідних (17-18 серпня) суттєве підвищення температури повітря, яке протримається і наступного тижня (19-25 серпня). У зв’язку з цим в Міненерго не виключають, що українцям знову почнуть подавати електроенергію за графіками, а тому телефони та павербанки краще зарядити.

Відео дня

Про ситуацію, що склалася, повідомила заступниця міністра енергетики Світлана Грищук. Водночас вона запевнила: навіть якщо до графіків доведеться вдатися, енергетики зроблять усе, щоб вони були «максимально непомітними для споживачів».

«Для енергосистеми, яка сильно постраждала від російських атак, такі показники як … погодні умови можуть призвести до того, що енергетикам доведеться застосовувати графіки відключень. … Поки що система чутлива», – пояснила заступниця міністра.

Зі свого боку, в «Укренерго» зазначили: його диспетчерський центр прогнозує можливе зростання споживання на 10-12%. При цьому наголошується: щоб покрити такий рівень споживання, потрібно залучити додатковий обсяг потужності, що дорівнює роботі кількох великих електростанцій. Однак проблема в тому, що «додаткових обсягів потужності у системі немає».

«Українська енергосистема все ще відновлюється після 8 масованих ракетно-дронових атак росіян, які вони здійснили з березня по липень 2024 року. Енергетика в результаті втратила понад 9 ГВт генерації. При цьому ворог щодня обстрілює енергетичну інфраструктуру, особливо у прифронтових та прикордонних регіонах», – пояснили енергетики.

При цьому в «Укренерго» також визнали: у разі значного зростання споживання вони вживатимуть усіх необхідних заходів для балансування енергосистеми та компенсації дефіциту. Зокрема:

  • залучатимуть аварійну допомогу із європейських країн;
  • за потреби – вживатимуть заходів щодо обмеження споживання.

Водночас і Грищук, і «Укренерго» закликали українців економно споживати електроенергію – навіть під час спеки. Зокрема:

  • не вмикати потужні електроприлади в ранкові та вечірні години пікового навантаження;
  • не користуватися кондиціонерами без потреби.

Крім того, Грищук також закликала бізнес активно імпортувати електроенергію. Нагадавши: тим компаніям, які покривають 80% своїх потреб за рахунок імпорту, світло не відключатимуть за жодних обставин.

Як повідомляв OBOZ.UA, крім того, графіки відключень скасували для українців, які проживають у населених пунктах та об’єктах в 20-кілометровій прифронтовій зоні. А також у 20-кілометровій зоні від кордону з Росією та Білоруссю.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Чи не ведіться на фейки!

Джерело

Новости Украины