В Офісі президента спростували, що Україна відмовилась від шведських винищувачів Gripen

В Офісі президента спростували, що Україна відмовилась від шведських винищувачів Gripen

Фото: president.gov.ua

Україна не відмовлялася від передачі Швецією винищувачів Saab JAS-39 Gripen. Про це в інтерв’ю Голосу Америки повідомив заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква.

— Я ніколи не чув, щоб українці відмовлялися від винищувачів Gripen. Навпаки, це тема, яку мій президент постійно піднімає перед керівництвом Швеції. І так було ще до вступу Швеції в НАТО. Зі зрозумілих причин, тоді вони не були готові давати жодних обіцянок, оскільки фіналізували своє членство в Альянсі. Зараз країна в НАТО, і мій президент знову спілкується з прем’єр-міністром Швеції, а наше міністерство оборони — з відповідними органами Швеції. Ці винищувачі такі ж хороші, як і F-16. Отже, ми рухаємося в цьому напрямку, — сказав він.

10 липня міністр закордонних справ Швеції Тобіас Біллстрьом в інтерв’ю Голосу Америки сказав, український уряд відмовився від винищувачів Gripen на користь F-16, тому що дійшов висновку, що впроваджувати одночасно дві системи винищувачів було б занадто складно. За словами очільника МЗС Швеції, його країна залишається відкритою до постачання Києву винищувачів Gripen.

14 вересня 2023 року міністр оборони Швеції Пол Йонсон повідомив, що українські пілоти пройшли ознайомчі навчання на шведських винищувачах Gripen. 14 січня командувач Повітряних сил підтримав Сирського в бажанні отримати американські штурмовики А-10.
Джерело

Новости Украины