В Україні підвищать тарифи на газ та електроенергію: у Нацбанку назвали дату

В Україні регулювання тарифів на комунальні послуги, зокрема газ та електроенергію, дозволяє стримувати темпи інфляції. Однак регулювання скасують уже 2025-го. Це спричинить значне подорожчання комунальних послуг.

Відео дня

Про це йдеться в інфляційному звіті НБУ. «На прогнозному горизонті адміністративна інфляція поступово зростатиме. Вона визначатиметься насамперед подальшим подорожчанням тютюнової продукції внаслідок підвищення акцизів і тарифів на окремі ЖКП. Водночас її стримуватиме дія мораторію на підвищення тарифів на газ, гарячу воду й теплопостачання, який, згідно з припущеннями цього прогнозу, буде скасовано лише у 2025 році», – зазначають у НБУ.

Останнє спричинить прискорення адміністративної інфляції до 19% наприкінці прогнозного періоду. Незважаючи на невідкладну потребу усунення дисбалансів в енергетичному секторі, очікується, що подальші урядові рішення про приведення тарифів на ЖКП до ринкових рівнів враховуватимуть високу соціальну значущість тарифів. Тому очікується, що їхнє підвищення буде поетапним та супроводжуватиметься розширенням підтримки населення субсидіями.

Зазначимо, що в Україні з 1 листопада тариф на газ не зміниться і для більшості споживачів становитиме 7,96 грн за куб. При цьому за 1 кВт*год струму українці платитимуть 2,64 грн. Порівняно з минулим опалювальним сезоном, українцям доведеться платити за комуналку більше. Причина подорожчання – перегляд тарифів на електроенергію.

Як раніше писав OBOZ.UA, в Україні також у листопаді не зміниться і вартість газу. Для більшості українців ціна становитиме 7,96 грн за кубометр.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новости Украины